Keresés
Close this search box.

Intim egészség – a gyermekvállalás feltétele

//

Az alhasi fájdalom igen gyakori panasz, mely nők esetén nőgyógyászati problémát is jelezhet. Amennyiben tartósan fennáll, vagy vissza-visszatér, úgy érdemes mielőbb kivizsgáltatni és kezelni, főleg, ha a nő épp a családtervezés időszakában van.

Intim egészség
– a gyermekvállalás feltétele

Egy esetleges nőgyógyászati fertőzés, gyulladás ráterjedhet a méhre, a petefészkekre és a nyakcsatornára is. Ilyen esetekben könnyen elzáródhatnak a petevezetékek, összenövések keletkezhetnek, megnő a meddőség és a vetélések esélye, sőt tályogok is kialakulhatnak.

Érzékeny hüvelyflóra

A nők egyik legérzékenyebb, a fertőzésekre legfogékonyabb része a hüvely, mivel az ott lévő flóra kényes egyensúlya igen könnyen felborulhat különböző hatások miatt. Ilyen tényező lehet például a nem megfelelő intim higiénia, a gyakori szexuális partnercsere, a hormonzavarok, egyes gyógyszerek, betegségek (például diabetes), vegyi anyagok, tusfürdők. A hüvelyflóra sérülése kedvez a különböző fertőzéseknek.

A hüvelygyulladást leggyakrabban baktérium-, gomba- vagy parazitafertőzés okozza, ennek lehetőségét fokozza, ha a hüvelyt védő savas kémhatás lúgos irányba tolódik a lactobaclillusok számának megfogyatkozása miatt.

A hüvelygyulladás jellemző tünetei

  • Abnormális folyás,
  • égő, viszkető érzés,
  • fájdalmas közösülés,
  • piros, duzzadt nemi szerv.

A kezelés

A hüvelygyulladás kezeléséhez elengedhetetlen a tenyésztés, melynek során kiderül, milyen kórokozó váltotta ki a problémát. Nem mindegy ugyanis, hogy gombás, bakteriális vagy vírusos fertőzés ellen indítjuk a terápiát.

Fenti kórokozókon kívül antibiotikumos kezelés is hozzájárulhat a hüvelyflóra felborulásához. Amennyiben a problémát például diabetes okozza, akkor az alapbetegséget is kezelni kell a panaszok megszüntetéséhez.

A terápiához tartozik a lactobacillusok visszatelepítése is, hiszen e nélkül az állapot csak ideiglenesen szűnik meg, később visszatérhet. Az újrafertőződés elkerülése érdekében fontos továbbá a partner kezelése is!

Egyéb gyulladás

Az alhasi fájdalmaknak szintén gyakori okozója a méh- vagy petefészek gyulladás, mely rendszerint felszálló bakteriális fertőzés következménye, de okozhatja méhen belüli fogamzásgátló eszköz – például spirál – is. Az orvos tapintással, UH-gal diagnosztizálja az állapotot, majd antibiotikummal, gyulladáscsökkentővel kezeli.

Felfázás

A „felfázás”, vagyis a hólyaghurut a húgyutak fertőzését jelenti, mely nem ritkán fájdalmas tünetekkel jár. Ekkor a nő erős alhasi fájdalmakra, gyakori vizelési ingerre, csípő, égő, olykor véres vizeletre panaszkodik.

Sajnos vannak a hólyaghurutra fogékonyabbak, akiknél visszatérő a probléma. Kezelésében nagy segítséget jelent a tőzegáfonya kapszula, de komolyabb panaszok esetén anibiotikumos kezelés szükséges. E panasz nők estében jóval gyakoribb és főleg az e-coli baktérium okozza.

Peteérés

Sok nő tapasztal a ciklusa középidejében alhasi fájdalmakat, esetleg szúró jellegű érzést az egyik petefészke környékén. Ezt az esetek többségében maga az ovuláció okozza, és 1-2 nap alatt a fájdalom el is múlik. Ilyenkor a nő bővebb, tojásfehérje állagú hüvelyi folyást, esetleg kis pecsételő vérzést is tapasztalhat.

Endometriózis

Az endomertiózis az az állapot, amikor a méh belső részét borító hám, az endometrium kivándorol a helyéről más területekre, s ott ugyanúgy reagál a ciklusra, mintha a méhben lenne: megvastagszik, majd leválik. Ez komoly gyulladásokat produkál, ami erős hasi fájdalmakban, erős vérzésben és meddőségben nyilvánulhat meg. Diagnózisa laparoszkópiával történik, mely egyben a kezelést is megoldja.

Mi okozhat még alhasi fájdalmat?

  • Menstruációs görcs.
  • Terhesség – az erős görcs, főleg, ha rendszeres és vérzéssel jár, sürgős orvosi segítséget igényel!
  • Méhen kívüli terhesség.
  • Kismedencei ciszta.
  • Méhnyakrák.
  • Nem nőgyógyászati, elsősorban béleredetű problémák.

Fenti panaszok mindegyike szakorvosi kivizsgálást és megfelelő kezelést igényel!

Dr. Józan Gyöngyi
nőgyógyász-sebész szakorvos
Dr. Hetényi Gábor
nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!