Keresés
Close this search box.

Ne hagyjuk abba a szexet ötvenen túl sem!

//

A Michigan Egyetem kutatói a szex, az egészség, a szépség és fiatalosság, illetve a hosszú élet összefüggéseit vizsgálva a Science című lapban megjelent tanulmányukban megállítják, hogy a jó szex lehet az egészséges hosszú élet egyik titka.

Ne hagyjuk abba a szexet
ötvenen túl sem!

Vitathatatlan, hogy a középkorú nők jelentős részének szembe kell néznie bizonyos „szexuális diszfunkciókkal” – a vágy kialakulásának zavaraitól, az orgazmusképtelenségen, a hüvelyi szárazságon át a fájdalmas aktusig terjedően –, ennek ellenére a kutatók javasolják a szex folytatását nemcsak annak boldogító, hanem komoly egészségvédő hatása miatt is. A szexuális késztetések alakulása számtalan biológiai, lelki és szociokulturális tényező együttes hatásától függ, ezért bármelyik tényező szerepet játszhat az ilyen jellegű panaszok kialakulásában.

A probléma mögött meghúzódó lelki okok igen sokrétűek lehetnek: a szorongástól, a stresszen, a depresszión át akár az intimitási problémákig vagy a női szerepben való elbizonytalanodásig, ami előfordulhat például jelentősebb testsúlynövekedés, illetve változókori tünetek esetén is.

A nőgyógyász segítséget nyújt esetleges hormonális problémák, szervi rendellenességek esetén, illetve szakorvoshoz irányít cukorbetegség, érszűkület vagy szívpanaszok jelentkezésekor, ha felmerül, hogy ezek befolyásolják a szexuális késztetést.

A menopauza során gyakori hüvelyi szárazságon segítenek egyrészt a vény nélkül kapható síkosítók, de a tüneteket csökkentheti a nem lankadó szexuális aktivitás is.

Az idő múlásával a pároknak általában fontosabb lesz az intim együttlét minősége, mint a mennyisége. Problémák esetén sem lehet tehát megoldás a teljes lemondás a kielégítő nemi életről. A szexuális tevékenység ugyanis fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét.

Az orgazmus hatására nagy mennyiségű oxitocin termelődik, mely növeli az endorfinok, azaz boldogsághormonok mennyiségét az agyban. Mindez nemcsak a jó hangulatot, az életminőséget, hanem a szervezet öregedésének mértékét, így az idősebb kori külső megjelenést is alapvetően befolyásolja.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!