Keresés
Close this search box.

A szexhiány oka hormonzavar is lehet

//

A szexualitás a mindennapi élet szerves része, épp ezért okoz lelki és párkapcsolati gondokat, ha az egyik fél huzamosabb ideig hárítja azt. Gyakran a felek elhidegülésére vezethető vissza, ám többféle hormonális probléma is okozhatja az összebújások hanyagolását. Lássuk, melyek ezek!

A szexhiány oka hormonzavar is lehet

• Pajzsmirigy alulműködés – Szinte az egész szervezet működésére hatással van, így nem meglepő, ha a nemi életet, a szexualitást is befolyásolja. Tünetei közt leggyakrabban a túlsúly, a székrekedés és a krónikus fáradság szerepel, azonban többen számolnak be libidócsökkenésről, hüvelyszárazságról, a hüvelyben érezhető diszkomfort érzetről, nőgyógyászati panaszokról is. Nem ritka az sem, hogy a menstruációban zavar keletkezik. Bár a szexuális étvágy csökkenése esetén sokszor nem gondolnak pajzsmirigy problémára, így általában más panaszok hívják fel rá a figyelmet, viszont jó hír, hogy gyógyszeres kezeléssel a libidó újra helyreáll.

• Prolaktin túltermelődés – A magas prolaktinszint mind a nők, mind a férfiak esetében a szexuális vágy hiányát okozza. A hormon eredetileg a terhesség és a szoptatás ideje alatt fontos, mivel serkenti a tejelválasztást, így ekkor érthető módon megnő a mennyisége. Azonban, ha egyéb esetekben is magas a szintje, az impotenciát, illetve hüvelyi szárazságot, esetenként meddőséget eredményezhet. Gyakori tünete a magas prolaktin-szintnek a tejcsorgás, valamint a menstruációs zavarok.

• Alacsony tesztoszteron- és ösztrogénszint – Bár a tesztoszteront férfi hormonként emlegetik, ennek ellenére a nőknél is termelődik. Amennyiben nincs belőle elegendő, az mindkét nemnél szexuális problémákat eredményezhet. Az ösztrogén szintje is befolyásolja a nemi vágyat, ezért mérséklődik sokaknál az étvágy a menopauza után. Így ha csökken a libidója, érdemes annak okait a nemi hormonoknál keresni.

• Mellékvese gyengén teljesít – A mai, túlságosan is stresszes világban nem ritka eset, hogy a mellékvese kifárad. A probléma tünetei többek között fáradékonyság, alacsony vérnyomás, menstruációs zavar, de ide tartozhat a libidó csökkenése is.

Valamennyi hormonális eltérés kivizsgálásában és kezelésében az endokrinológus szakorvosok nyújtanak segítséget.

Dr. Bérczy Judit
endokrinológus szakorvos
Budai Endokrinközpont

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!