Keresés
Close this search box.

A sikerbetegség

//

A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport korábbi online felméréseinek adatai igazolták azt az előzetes feltételezést, hogy a férfiak szexuális problémái, a potencia zavarok egyfajta sikerbetegségnek tekinthetők.

A sikerbetegség

Ívelő karrier, lankadó potencia?

A válaszadók egyharmada számolt be a szexuális életében előforduló merevedési zavarokról. A potencia gondokkal küzdők több mint fele felelősségteljes és sok elfoglaltsággal járó munkát végez.

A kutatásból az is kiderült, hogy a pozíció mellett a munkával eltöltött idő is jelentősen befolyásolhatja a problémák kialakulását, hiszen az érintettek jelentős része akár 12 óránál is többet tölt a munkahelyén.

Nem csupán a munka mennyisége, hanem a munkával járó stressz is fontos szerepet játszik az „ágybeli teljesítményben”. A stressz, a megfelelési kényszer, az esetleges frusztráció szintén a vezető okok között szerepelt.

Fontos kiemelni, hogy az érintettek nagyrészt nem a magánéleti, hanem a munkahelyi gondokban látják problémájuk kialakulásának gyökerét.

Női sikerek – férfiúi kudarcok

Napjainkban a „hagyományos” női és férfi szerepek átértékelődtek. Egyre több nő dönt a saját karrier építése mellett, sőt gyakran sikeresebbek is, mint partnerük. A Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport egy másik kutatása arra kereste a választ, hogy az így átalakuló családmodell mennyire befolyásolja a párok szexuális életét.

A válaszokból kiderült, hogy a nők karrierépítése miatt csökkent az együtt töltött idő, a túlhajszolt nők fáradtsága pedig ritkább együttlétekhez vezet. A férfi partnerből a nő sikerei gyakran frusztrációt, bizonyítási kényszert váltanak ki. A kérdőív kitöltőinek 62,5%-a ebben látja a potencia- problémák kiindulópontját.

Szomorú, hogy az érintettek közül minden ötödik belenyugodni látszik teljesítőképessége csökkenésébe, nem mer segítséget kérni, nem keres fel urológus vagy andrológus szakorvost. Pedig a merevedési zavarok – különösen a lelki eredetűek – igen hatékonyan gyógyíthatók.

Ma már az interneten és telefonon keresztül is elérhető anonim tanácsadás, diszkrét tájékoztatás, amit érdemes igénybe venni.

Magyar Szexuális Medicina Munkacsoport

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!