Wellness – intim panaszokkal

//

Idén, a szokatlanul sok hosszú hétvégét kihasználva, egyre többen indulnak útnak pár napos wellnessre, vagy látogatják a kellemes meleg vizes fürdőhelyeket. A pihenés, kikapcsolódás mellett azonban az arra érzékenyek – hazatérve – kellemetlen tüneteket tapasztalhatnak.

Wellness – intim panaszokkal

Az állapot megítéléséhez érdemes tisztáznunk: meddig tekinthető normálisnak a hüvelyi folyás? Ez alapjában egy természetes és szükséges jelenség, mely biztosítja a hüvely egészségét, védi a fertőzésekkel szemben. Minden nő tapasztalja, hogy mennyisége és állaga a ciklus során változó képet mutat.

A hüvely és a méhnyak mirigyei folyamatosan termelnek váladékot, melynek fő szerepe a hüvely nedvesen tartása, a tisztulás, valamint a fertőzésekkel szembeni védekezés. A benne található lactobacillusok savas közeget biztosítanak, ennek köszönhetően védenek a káros mikroorganizmusok ellen. A váladék színe fehér, szinte átlátszó, szagtalan, nem darabos. Mennyisége egyénenként változó, ráadásul több tényező is befolyásolja, ilyen például a ciklus (ovulációkor és a menstruáció közeledtével nagyobb mennyiség ürül), a pszichés tényezők, a várandósság (ekkor is bővebb folyás tapasztalható), illetve a nemi izgalom.

A váladék mennyiségét tehát több tényező befolyásolja, így változása nem feltétlenül jelent kóros folyamatot. Sokan megijednek, amikor ciklus közepe tájékán bővebb folyást tapasztalnak, pedig ez csak az ovulációt jelzi. Ekkor a nyák nyúlós és még inkább átlátszó lesz, szerepe az, hogy a spermiumok könnyebben eljuthassanak a megtermékenyítésre váró petesejthez. Az ilyekor észlelt bővebb váladék teljesen természetes, nem ad okot aggodalomra.

Ugyanígy rémisztheti meg az első gyermeküket váró kismamákat a nagyobb mennyiségű váladék, mert azt hihetik, hogy pont a terhességük során kaptak el valamilyen fertőzést. Bár való igaz, hogy ekkor a legyengült védekezés miatt könnyebben szaporodnak el a kórokozók, ám – ha más tünet nem jelentkezik – önmagában az erősebb folyás normális jelenség. Ennek oka, hogy a szervezet így próbál védekezni a fertőzésekkel szemben.

Amennyiben a váladék színe nem átlátszó, hanem fehér, úgy gyulladás állhat fenn, ha sárgás és rossz szagú, akkor valószínűleg gombás fertőzés zajlik. Ilyen esetekben mielőbb orvoshoz kell fordulni, mivel a felszálló fertőzés a babát is veszélyeztetheti, és idő előtti szülés indulhat meg.

A fertőzés veszélye az alábbi esetekben növekszik:

Mikor forduljon orvoshoz?

Általánosságban elmondható, hogy amennyiben fertőzés áll fenn (akár gombás, akár bakteriális, akár vírusos), úgy a megnövekedett folyás mellett egyéb panaszok is jelentkeznek. Ilyen lehet például a váladék színének, állagának megváltozása, szagának kellemetlenné válása, alhasi fájdalom, viszketés és a fájdalmas közösülés.

Összességében ha a felsorolt tünetek közül valamelyiket vagy egyéb változást tapasztal, javasolt szakemberhez fordulni, aki vizsgálattal és kenetvétellel, esetleg tenyésztéssel megállapítja a diagnózist és megfelelő kezelést javasol. Ez lehet szükség esetén antibiotikus kúra, a hüvelyflórát helyreállító lactobacillus-terápia, valamint a partner egyidejű kezelése.

Dr. Hetényi Gábor
szülész-nőgyógyász szakorvos
Nőgyógyászati Központ

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!