Keresés
Close this search box.

Stressz vagy szex?

//

Felgyorsult világunkban, a karrierépítés és állandó túlhajszoltság közepette már nemcsak az egészségügyi, de a legtöbb párkapcsolati probléma hátterében is a stressz áll. Ideje döntenünk, hogy megszabadulunk a stresszforrásoktól, vagy megtanuljuk jobban kezelni a feszült helyzeteket!

Stressz vagy szex?

Amikor egyre több ember dolgozik 8 óra helyett reggeltől estig, a munkahelyi gondok után nagyon nehéz otthon egy csapásra kikapcsolódni, ellazulni, romantikus hangulatba kerülni, gyengédnek vagy épp tüzesnek lenni. Szinte nincs mikor pihenni, feltöltődni, hiszen gyakran még a hétvégék is munkával telnek. Kinek jut eszébe ilyenkor a szex? A túlhajszoltság jelentősen kihat a libidóra, emiatt otthon egyre ritkulnak az intim pillanatok.

Egy-egy hajszolt nap után a szex is egy újabb teljesítendő feladatnak tűnik, ami nemhogy meghozza a szexuális étvágyat, hanem inkább elveszi. Egyre többen vannak, akiknek e teljesítmény nem sikerül. Magyarországon a felmérések szerint közel egymillió férfit érintenek a potencia problémák, s itt nem csak az idősekről van szó, mert e gondok egyre több fiatalt is érintenek. Korábban inkább a nőknél volt gyakoribb a nemi vágy hiánya, manapság a férfiak éppúgy panaszkodnak csökkent libidójuk miatt.

A stressz és a depresszió mintegy leszoktatja a férfiakat a szexről! Az utóbbi 10 évben növekszik azon „lusta” férfiak száma, akik egyébként fizikailag képesek lennének a szexre, de bevallják, hogy egyszerűen nincs kedvük hozzákezdeni, nem érdekli őket, pedig ez régen elképzelhetetlen volt.

Mindezt inkább pszichoszexuális zavarnak tekinthetjük, mint párkapcsolati problémának, mert ezek a férfiak nem a párjukat hagyták el, hanem a nemi életet általában.

A jó szexhez ugyanakkor ennél sokkal többre lenne szükség. Kicsit tudományosabb megfogalmazásban: az agy neurokémiai folyamatainak is egyensúlyban kellene lenniük ahhoz, hogy a szexuális élet mind a négy fázisát igazán át tudjuk élni. Ezek a fázisok a nemi vágy, az izgalom, az orgazmus és a kielégülés. A krónikus stressz azonban tönkreteheti a nemiség teljes biokémiáját, melynek eredménye a tesztoszteron és az oxitocin szintének csökkenése. Az oxitocin a leglényegesebb hormon az orgazmus létrejöttében, emellett megváltoztatja a párok egymással kapcsolatos viselkedését, erősíti kölcsönös kötődésüket.

Ebben a helyzetben érdemes döntést hoznunk, hogy melyek azok a terhek, plusz feladatok, stresszforrások, melyeket ki tudunk iktatni, meg tudunk szüntetni vagy legalábbis mérsékelni. Állítsunk fel új fontossági sorrendet, melyen előkelőbb helyen szerepel a pihenés, kikapcsolódás és a párkapcsolat. Ne feledjük, hogy maga az örömteli szexuális élet, a párkapcsolat is jelentős energiatartalékot hoz létre, mely megkönnyíti az élet más területein kapott „pofonok” és a stressz elviselését, feldolgozását. Amin viszont nem tudunk változtatni, azt fogadjuk el tényként, puszta energiarablás rágódnunk rajta. Tudjunk továbblépni, keressük meg, mi a jó abban, ami történt!

Keressük meg a számunkra legmegfelelőbb módszert, mely segít megszabadulnunk a feszültségtől, szorongástól, és csökkenteni a stressz iránti érzékenységünket . Lehet ez akár zenehallgatás, tánc, séta, beszélgetés, légzőgyakorlatok, meditáció, ki-ki próbálja ki, neki mi segít a legjobban. A sport, a testmozgás azonban semmiképp ne maradjon ki, hiszen ez a leghatékonyabb és leggyorsabb stresszlevezetés, mely cserébe még boldogság-hormonokkal is feltölti szervezetünket, amire igencsak szükségünk lehet. Ne vigyük azonban túlzásba, ne fáradjunk halálra az esti futástól, hogy utána – kitisztult fejjel és lélekkel – maradjon még némi időnk és erőnk újabb boldogsághormonokat gyűjteni, immár kettesben!

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!