Keresés
Close this search box.

Szex = szépség és egészség?

//

A Michigan Egyetem kutatói szerint, a jó szex lehet az egészséges, hosszú élet egyik titka. A szex, az egészség, a szépség és fiatalosság, illetve a hosszú élet összefüggéseit vizsgáló tanulmány a Science című lapban jelent meg.

A frusztráció megbetegít és rövidíti az életet!

A vizsgálat során megfigyelt összefüggéseket a kutatóknak egyelőre még csak a gyümölcslegyeknél sikerül bizonyítania. A tanulmány azokat a hímnemű gyümölcslegyeket vizsgálta, akik érzékelték a nőnemű egyedek feromonjait, de nem volt lehetőségük találkozni velük. A következmények drámaiak voltak: a zsírraktárak gyors csökkenése, az éhezésnek való ellenállás kimerülése és sok stressz. A szexuálisan frusztrált legyek ennek eredményeképpen rövidebb ideig is éltek.

Ha viszont létrejöttek a randevúk, az visszafordította az egészségkárosító és öregedést elősegítő hatásokat. A kutatás vezetői szerint ezek a megfigyelések segítenek megérteni, hogyan függ össze az érzékelés és a fiziológiai állapot, valamint azt, hogy ezek agyi integrációja hogyan hat az egészségre és az életkilátásokra.

Az összefüggések tagadhatatlanok

Emberi viszonylatban is már számos összefüggést sikerült azonosítani a kielégítő szexuális élet és az egészségi állapot között.

Az bizonyos, hogy a szexuális tevékenység fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét. Ez mindenképpen jótékonyan hat a fogamzóképességre, nőknél az ösztrogén hatására enyhülhetnek a premenstruációs szindróma hatásai.

A szexuális aktus és az orgazmus során a légzésszám és a szív munkája fokozódik, a pulzus megemelkedik, a véráramlás gyorsul, a vérnyomás nő. Ezek gyakorlatilag megfelelnek a kardioedzés élettani hatásainak, nem véletlen, hogy kutatások szerint a rendszeres nemi életet élők között alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása.

Ezen kívül az orgazmus előtti pillanatokban, a szervezetben nagy mennyiségű oxitocin termelődik, amelynek hatására megnő az endorfinok, elterjedt nevükön boldogsághormonok szintje az agyban, melyek erősen befolyásolják nemcsak a jó hangulatot, hanem a szervezet öregedésének mértékét, így az idősebb kori külső megjelenést is. A rendszeres, örömteli szexuális élet – több kutatás eredményei alapján – nemcsak fiatalító hatású, de jelentősen csökkenti számos pszichés zavar, így a depresszió kockázatát is.

Beszélnünk kell a bajról!

A szakember gyakran tapasztaltja, hogy a nők párkapcsolatukban nehezebben beszélnek szexuális problémáikról, míg a semleges, szakértő személy előtt megnyílnak és segítséget kérnek.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a szexualitás körüli gondok – legyen szó a vágy hiányáról, a nedvesedés nehézségeiről, az orgazmusképtelenségről, vagy bármi másról – bátran megoszthatók a nőgyógyásszal.

A felkészült szakember ugyanis meg tudja vizsgálni a fizikális hátteret, felderítheti a szervi okokat, sőt gyakran még párkapcsolati, lelki gondok esetén is segítheti a megoldást.

Ha pedig sikerül helyreállítani a harmóniát, az nem csak a női önbizalmat adja vissza, de gyakran egyéb problémáktól, akár a fejfájástól, emésztési gondoktól, hangulatzavaroktól is megszabadít.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygennogyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!