Keresés
Close this search box.

Szexuális problémák és megoldások

//

Igen sok nő számára nem a párkapcsolati problémák, hanem egészségügyi panaszok nehezítik, vagy teszik lehetetlenné a szexet. Közülük még mindig csak kevesen fordulnak ezzel orvoshoz, pedig az esetek jelentős részében visszaszerezhető lenne az örömteli intimitás képessége.

Szexuális problémák és megoldások

Nézzünk néhány jellemző problémát!

A nedvesedés hiányát pszichés gondok is okozhatják, de első lépésként ki kell deríteni, van-e a páciensnek hormonális problémája, szervi rendellenessége, cukorbetegsége, érszűkülete, szívbetegsége. Emellett gyógyszer-mellékhatás, alkohol vagy kábítószer is csökkentheti a szexuális késztetést. A klimax is járhat ilyen tünettel, melynek megoldására orvosi és egyéb eszközök is szóba jöhetnek, de csökkentheti a tüneteket a nem lankadó szexuális aktivitás is. Indokolt esetben a hormonpótlás lehetőségét is mérlegelni érdemes a korábbi életminőség biztosítása érdekében.

Vaginizmus – a hüvelyt körülvevő izmok fájdalmas, önkéntelen görcse, mely gyakran olyan nőknél fordul elő, akik tartanak a fájdalmas közösüléstől, így az valóban azzá is válhat. A jelenség mögött ritkábban állnak fiziológiai okok, inkább a pszichés támogatás jelenthet megoldást.

Vulvodynia – a szeméremtest krónikus kellemetlen érzése, amely mögött nem áll sem gomba- vagy herpesz vírusfertőzés, sem bőrbetegség, vagy más laboratóriumi módszerekkel kimutatható elváltozás. Az égő, csípő fájdalom, mely érintésre jelentkezik, a 40 év alatti hölgyeknél általában csak a hüvelybemenet táján jelentkezik, míg a változókor után kiterjedhet a szeméremdombra, a gátra, a kis- és nagyajkakra, sőt a comb belső oldalára is. Beszélnünk kell róla, hogy a tünetekhez igazodó, megnyugtató megoldást találhassunk!

Fontos tisztában lenni azzal, hogy az intimitás körüli gondok – legyen szó a vágy hiányáról, orgazmusképtelenségről vagy bármi másról – bátran megoszthatók a nőgyógyásszal. A felkészült szakember segítséget nyújthat a fizikális problémák és lelki gondok rendezése terén egyaránt.

Dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!