Keresés
Close this search box.

50 felett is kell a szex!

//

A középkorú nők jelentős részének szembe kell néznie bizonyos „szexuális diszfunkciókkal”. Ennek ellenére a kutatók javasolják a szex folytatását nemcsak annak boldogító, hanem komoly egészségvédő hatása miatt is.

50 felett is kell a szex!

A szexualitás terén jelentkező különböző zavarokat összefoglaló néven diszfunkcióknak nevezzük. Ezek a problémák igen széles körűek, a vágy kialakulásának zavaraitól, az orgazmus-képtelenségen, a hüvelyi szárazságon át a fájdalmas aktusig terjednek.

Bizonyos felmérések szerint a nőknek meglepően nagy hányada, mintegy 10-50%-a küzd életének egyes szakaszaiban szexuális készenléti zavarokkal, melyeknek egyik legkomolyabb tünete a vaginális labricatio, vagyis a nedvesedés teljes vagy részleges hiánya. Ilyen esetben érdemes bizalommal fordulni a nőgyógyászhoz. A szexuális késztetések alakulása számtalan biológiai, lelki és szociokulturális tényező együttes hatásától függ, ezért bármelyik tényező szerepet játszhat az ilyen jellegű problémák kialakulásában. Az okok pontos tisztázása talán a legfontosabb lépés a megoldás felé.

A probléma mögött meghúzódó lelki okok igen sokrétűek lehetnek: a szorongástól, a stresszen, a depresszión át akár az intimitási problémákig, a bűntudatig, vagy a gyermekkori zaklatásig. Az is előfordulhat, hogy a gyermekek születése után az apa elveszti a szexuális érdeklődését, emiatt pedig a nő is kételkedni kezd saját nőiességében. Ugyanígy női szerepben való elbizonytalanodást okozhatnak a nagyobb testsúlyváltozások és a változó kor is. Az okok feltérképezése sokszor ennél jóval bonyolultabb, és pszichológus, akár pszichiáter bevonását is igényelheti – ilyen esetben a felkészült nőgyógyász a megfelelő szakemberhez irányítja a pácienst. Gyakran azonban „csak” biológiai oka van a vaginális labricatio hiányának.

A nőgyógyász rákérdez a páciens esetleges hormonális problémáira, szervi rendellenességeire, cukorbetegségére, érszűkületére vagy szívbetegségére. Meg kell győződnie arról, szed-e olyan gyógyszert, melynek ilyen mellékhatása lehet; fogyaszt-e esetleg alkoholt, kábítószert, hiszen ezek mind negatívan befolyásolhatják a szexuális késztetést.

A menopauza számos kellemetlen tünettel járhat – bár, nem feltétlenül jár –, ezek közé tartozik a hüvelyi szárazság is. Ezen a problémán segíthetnek a vény nélkül kapható síkosítók, de a tüneteket csökkentheti a nem lankadó szexuális aktivitás.

Amennyiben egyéb, súlyosabb problémák is jelentkeznek, a nő életminőségének javítása érdekében megfontolandó az esetleges hormonpótlás is, természetesen a mellékhatások mérlegelését követően.

Egészen biztos, hogy a nőknek – és valószínűleg a férfiaknak is – az idő múlásával fontosabb lesz az intim együttlét minősége, mint a mennyisége. Ez sok tényezőnek köszönhető, de szerepet játszhatnak benne a menopauzával szaporodó szexuális diszfunkciók is. Mindazonáltal ilyen esetben sem lehet megoldás a teljes lemondás, hiszen a kielégítő nemi élet jó hatással van az egészségre is: az aktus és az orgazmus alatt ugyanis fokozódik a szív munkája, megemelkedik a pulzus, nő a vérnyomás és a légzésszám. Ezek a hatások megegyeznek egy klasszikus kardioedzés hatásaival. Ezen kívül az örömteli szexuális tevékenység fokozza a nemi hormonok termelődését: férfiaknál a tesztoszteron, nőknél az ösztrogén szintjét.

Ami pedig szintén lényeges az életminőség szempontjából: az orgazmus hatására nagy mennyiségű oxitocin termelődik, amely pozitívan befolyásolja az endorfinok szintjét. Így kissé leegyszerűsítve azt mondhatjuk: a jó szex boldogabbá tesz. Éppen ezért fontos, hogy a szexuális problémákat ne szégyelljék az érintettek, a képzett nőgyógyász a legtöbb szervi eredetű problémán tud segíteni, és a pszichés tényezőkre is megoldást javasolhat.

dr. Demjén László
nőgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!