Keresés
Close this search box.

Az erősebbik nem „gyengéi”

//

A férfiasság, a potencia egy olyan terület, ahol a „teremtés koronái” igencsak sebezhetők. Az e téren jelentkező problémák szorosan kapcsolódnak az életkorhoz, az egészségi és érzelmi állapothoz, meghatározó módon rontják életminőségüket, s az állapotot tovább súlyosbíthatja a kudarcok miatt érzett szorongás.

Az erősebbik nem „gyengéi”

A romló szexuális teljesítmény számos okra vezethető vissza, ezért bármely életkorban előfordulhat.

Egy kis anatómia!

Nyugalmi állapotban a pénisz barlangos testjei kevés vért tartalmaznak, a vért szállító erek szűk keresztmetszetűek, az erek simaizmai összehúzódott állapotban vannak.

Az erekció több szinten is szabályozott élettani láncreakció, számos molekula részvételével alakul ki, melyek közül a legfontosabb a nitrogén-monoxid (NO). Szexuális stimuláció hatására az idegsejtekből és az erek hámsejtjeiből NO molekula szabadul fel, mely két jelátviteli útvonal aktiválásán keresztül ellazítja az erek simaizmait. Mindehhez elengedhetetlen a vér megfelelő tesztoszteronszintje, mely hozzájárul a libidó fenntartásához és szabályozza a NO termelő enzimeket is. A kitágult erekben a vér szabad utat kap és megtölti a pénisz barlangos testjeit, így jön létre az erekció. A barlangos testek növekedésekor azonban csökken a vér vénás visszaáramlása, ezáltal fenntartottá válik az erekció.

Mikor beszélünk merevedési zavarról?

Ha ennek az összetett folyamatnak bármelyik útvonala nem jól működik és az erekció legalább 3 hónapja rendszeresen vagy visszatérően nem kellő mértékű, nem tart kellő ideig (például a magömlés előtt megszűnik) vagy nem is jön létre, ezáltal a közösülést lehetetlenné teszi, merevedési zavarról beszélhetünk. Mivel a megfelelő merevedéshez bonyolult idegi, érrendszeri és lelki folyamatok is hozzájárulnak, a merevedési zavar tekinthető a leggyakoribb szexuális problémának. Epidemiológiai (nagy létszámú, csoportos) vizsgálatok alapján 40 éves kor felett a férfiak 52%-a tapasztalt már enyhe vagy közepesen súlyos merevedési zavart.

Mi okozhatja a problémát?

A NO molekula élettanilag rövid ideig hat, s a szervezetünkben lévő káros szabadgyökök jelenlétében csökken a hatékonysága. Az merevedési zavart csökkent spontaneitás, csökkent erősség vagy csökkent tartósság is jellemezheti. E panaszok hátterében testi betegség, lelki eredetű zavar, illetve a kettő kombinációja is állhat, melyek gyakorisága korosztályonként eltérő lehet.

Fiatalabb korban leginkább kimerültség, mentális stressz, dohányzás, mozgásszegény életmód, depresszió, szorongás, új partner esetén a megfelelési vágy, esetleg egészségtelen táplálkozás miatti tápanyaghiány (főleg cink, szelén és E-vitamin) is állhat, mely csökkenti a tesztoszteronszintet, a libidót és rossz hatással van az erekció kialakulására és fenntartására.

Idősebb korban főként  érrendszeri vagy az erek állapotát negatívan befolyásoló megbetegedések miatt alakulhat ki, ezáltal romlik a vérellátás. Az életkor előrehaladtával az élettani működések hanyatlásával természetes folyamatnak mondható. Ritkább esetekben  az idegsejtek közötti kapcsolat hibájára vezethető vissza, mely mögött súlyosabb betegség is állhat, például Parkinson-kór vagy a gerincvelőt érintő betegségek, sérülések, melyek a hímvessző beidegzését érintik.

Segítség természetes hatóanyagokkal

1. A szexuális működés esszenciális tápanyagai: cink, szelén és E-vitamin.
A szelén és az E-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez és a sejtosztódáshoz. A  magabiztos férfiasság és a libidó fenntartásához szükséges a vér normál tesztoszteronszintje. A cink elősegíti a hormonok receptorokhoz történő kötődését a sejtmembránokban. (1–4.)

2. Szexuális funkciókat erősítő növényi hatóanyagok: olyan gyógynövények, melyek potenciaerősítő hatása a legtöbb esetben már az Ókor óta ismert. Cikkünkben az utóbbi évtizedek klinikai vizsgálatai által bizonyítottan a férfiak szexuális teljesítményére jótékony ható néhány növényre térünk ki.

  • Panax ginzeng – A tradicionális koreai ginzeng fáradtság esetén javítja a testi és szellemi frissességet, fokozza a szexuális vágyat. Hatóanyagai a vér prolaktin szintjét csökkentve fokozzák a libidót,  a NO (nitrogén-monoxid) termelődésének serkentésével tágítják az ereket, így  hozzájárulnak az erekció kiváltásához és fenntartásához.  Az utóbbi évek kutatási eredményei alapján, a ginzeng gyökér ígéretes lehet a cukorbetegség okozta impotencia kezelésében is. (5–7.)
  • Sáfrány bibe: egy különleges  afrodiziákum, mely c sökkenti a stresszt, a szorongást  és elősegíti a pozitív hangulatot. Fő hatóanyagai olyan polifenolok, melyek az NO termelődés serkentése révén fokozzák a péniszben lévő  erek relaxációját, s ezzel a vérbőséget. Egyes kutatások alátámasztják, hogy a sáfrány képes  javítani a sperma minőségét . (8–10.)
  • Gránátalma és szőlőmag:   erős antioxidáns hatású anyagokat tartalmaznak, így védik a szervezetet a káros szabadgyököktől . A gránátalmamag fő hatóanyaga az ellágsav, a szőlőmagé a proantocianidinok, melyek meghosszabbítják a NO hatását a simaizomban, így segítik az erekciót. Hozzájárulnak továbbá a véredények és  kapillárisok egészségének fenntartásához, a  férfiak szexuális egészséghez. (11–13.)

Számos természetes anyagot ismerünk, melyek segítségünkre lehetnek enyhe vagy közepes potencia probléma esetén. A természetes hatóanyagok hosszú távon képesek javítani a szervezet állapotát és csökkenteni a merevedési zavar kialakulásának esélyét, ráadásul biztonságosan, mellékhatások nélkül alkalmazhatók.

Dr. Pápay Zsófia, Ph.D.
szakgyógyszerész

Szakmai hivatkozások:

  1. Galarza, E. M. et al. Zinc supplementation within the reference ranges for zinc status in cattle improves sperm quality without modifying in vitro fertilization performance. Anim. Reprod. Sci. 221, 106595 (2020).
  2. Ahsan, U. et al. Role of selenium in male reproduction-A review. Anim. Reprod. Sci. 146, 55–62 (2014).
  3. Mutalip, S. S. M. Vitamin E and reproductive health. Molecular Nutrition: Vitamins (Elsevier Inc., 2019). doi:10.1016/B978-0-12-811907-5.00025-7.
  4. Nriagu, J. Zinc deficiency in human health. Encyclopedia of Environmental Health vol. 6 (Elsevier, 2019).
  5. Mancuso, C. & Santangelo, R. Panax ginseng and Panax quinquefolius: From pharmacology to toxicology. Food and Chemical Toxicology vol. 107 362–372 (2017).
  6. Toda, N., Ayajiki, K. & Okamura, T. Nitric oxide and penile erectile function. Pharmacology and Therapeutics vol. 106 233–266 (2005).
  7. Jang, D. J., Lee, M. S., Shin, B. C., Lee, Y. C. & Ernst, E. Red ginseng for treating erectile dysfunction: A systematic review. British Journal of Clinical Pharmacology vol. 66 444–450 (2008).
  8. Shamsa, A., Hosseinzadeh, H., Molaei, M., Shakeri, M. T. & Rajabi, O. Evaluation of Crocus sativus L. (saffron) on male erectile dysfunction: A pilot study. Phytomedicine 16, 690–693 (2009).
  9. (PDF) The pharmacology of Crocus sativus-A review.
  10. Safarinejad, M. R., Shafiei, N. & Safarinejad, S. An open label, randomized, fixed-dose, crossover study comparing efficacy and safety of sildenafil citrate and saffron (Crocus sativus Linn.) for treating erectile dysfunction in men nave to treatment. Int. J. Impot. Res. 22, 240–250 (2010).
  11. Sochorova, L. et al. The Study of Antioxidant Components in Grape Seeds. Molecules 25, (2020).
  12. Sochorova, L. et al. Health Effects of Grape Seed and Skin Extracts and Their Influence on Biochemical Markers. Molecules 25, 5311 (2020).
  13. Türk, G. et al. Effects of pomegranate juice consumption on sperm quality, spermatogenic cell density, antioxidant activity and testosterone level in male rats. Clin. Nutr. 27, 289–296 (2008).
  14. Asgary, S., Javanmard, S. & Zarfeshany, A. Potent health effects of pomegranate. Adv. Biomed. Res. 3, 100 (2014).
Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!