Keresés
Close this search box.

A változás éveinek intim szférája

//

A női élet előrehaladtával – egyebek mellett – az intim terület önvédelme is csökken. Szárazabbá, sérülékenyebbé, viszketőssé, sárga váladékossá válhat a hely és kényelmetlenebb lesz a szexuális együttlét.

A változás évei felé haladókat a gyakoribb hólyagproblémák is arra figyelmeztetik, hogy gyakrabban használják a hüvelyzuhanyt. Ők már tapasztalatból választják azt a hüvelyzuhanyt, amelyik pótolja a hüvelyfal fogyatkozó saját cukrát. A laktóz egy „dupla” cukor. Külön jó tulajdonsága, hogy a hüvelygomba ezt nem eszi. A laktobacilusoknak viszont a laktóz a kedvenc tápláléka. A laktobacilusok pedig a hüvely fontos „házőrzői”.

A méhnyakrák megjelenésének második csúcsideje is erre az időszakra esik. Ezt azzal magyarázzák, hogy ilyenkor a hüvelyhám és a szeméremtest hámja kevésbé ellenálló, a hölgyek viszont ebben az időszakban már szabadabban élnek a lehetőségeikkel, a partnertől kapott rákot okozó vírus ezért gyakrabban és eredményesebben támad.

Ez a korosztály figyelmesebben is használja a hüvelyzuhanyt. Elmagyarázták nekem, hogy a menstruációs váladék – különösen, ha az hosszabb ideig szivárog ki – hamar válik rossz szagúvá. Ekkor, a kellemetlen szag megszüntetésére és a szivárgás idejének megrövidítésére alkalmasabbnak tartják a Jódos hüvelyzuhanyt. Két-három nap után váltanak a Laktózos hüvelyzuhanyra.

A laktózos zuhanyt azonban csak 2-3 naponta, illetve együttlét után tartják kedvezőnek, mert ez a komfortérzésüket is javítja. A viszketés és a bőr megbarnulásának megelőzésére a legjobbnak ígérkezik a szamárkancatejes Intim mosakodószer. Fenti témáról további információ a www.dolhay.hu honlapon olvasható. (x)

Dr. Dolhay Balázs
szülész-nőgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!