Keresés
Close this search box.

A stressz csökkenti a családtervezés sikerét!

//

Olyan párok esetében, ahol egyik, vagy mindkét fél feszített munkatempóban dolgozik, esetleg magánélete során az átlagosnál nagyobb mértékű stresszel kell megbirkóznia, különösen gyakori, hogy a családtervezés időszakában nehézségek jelentkeznek, jelentősen késik a gyermekáldás.

A stressz csökkenti a családtervezés sikerét!

Hormon ABC A hormonok szervezetünk egészséges működését biztosítják: jeleket, információkat továbbítanak a szervezetben. Fontos szerepet játszanak a testsúlyunk megőrzésétől, a nyugodt alváson át a menstruációs ciklusig számtalan, az életminőségünket is jelentősen befolyásoló folyamatban.

Más nemi hormonokkal együtt a prolaktin részt vesz például az anyagcsere és a növekedés folyamataiban, de legfőbb tulajdonsága a szüléshez köthető: tejelválasztást serkentő hormonként ismert.

Stressz és prolaktin Stressz hatására a szervezetben megemelkedik a prolaktin szintje. A szülés utáni a prolaktin szint emelkedése természetes folyamat, ez is hozzájárul ahhoz, hogy a szoptatás alatt minimálisra csökken a teherbeesés lehetősége. A normálisnál magasabb prolaktin érték ugyanis gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést és a beágyazódást.

A stressz hatására megnövekedett prolaktin szint ugyanígy gátolja a teherbeesést a babára váró hölgyek esetében is.

A prolaktin termelését az agyalapi mirigy ( hipofízis) biztosítja. Magasabb hormonszint nemcsak a túlzott stressz, hanem az agyalapi mirigy jóindulatú daganata (prolaktinóma) miatt is kialakulhat. A prolaktinóma miatt emelkedett prolaktin szint a növekedési és a pajzsmirigy serkentő hormon termelődésére is hatással lehet.

A magas prolaktinszint tünetei

Vizsgálat és kezelés

Az emelkedett prolaktinérték vérvizsgálattal igazolható. A hormon szintjét több tényező is befolyásolhatja, de napszakoktól függően is változhat: reggel rendszerint alacsonyabb. Emiatt több alkalommal mért magas érték igazolhatja csak a diagnózist. Ha felmerül a hipofízis betegség gyanúja, az agyalapi mirigy célzott MRI-vizsgálata szükséges – ez az ún. „SELLA” felvétel. Az agyalapi mirigy előtt vonulnak el és kereszteződnek a látóidegek, ezért a kivizsgálás során látótérvizsgálatra is szükség lehet.

A kezelés mindig a kiváltó ok függvényében történik. Az agyalapi mirigy nagyobb méretű, 1 cm feletti, vagy esetleg a látóideg kereszteződését is érintő daganata műtéti megoldást igényel. Egyéb esetben az emelkedett prolaktinérték gyógyszerekkel normalizálható: hatására az adenoma mérete csökkenthető, a menstruációs ciklus rendeződik és a terhesség is létrejöhet.

Nagyon fontos hangsúlyoznunk: magas prolaktinszint esetén törekedni kell a stressz csökkentésére, stresszkezelő technikák elsajátítására és rendszeres gyakorlására, mivel a túlzott idegeskedés önmagában is képes megemelni a hormon mértékét a szervezetben, és megakadályozni a terhesség létrejöttét, a vetélés nélküli, problémamentes várandósságot, a sikeres családtervezést.

Dr. Koppány Viktória
endokrinológus szakorvos
endokrinkozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!