Keresés
Close this search box.

Amiről a férfiak nem beszélnek

//

A kor előrehaladtával a legtöbb férfinél időnként előfordul merevedési zavar (erektilis diszfunkció – ED). A szexuális teljesítményükkel elégedetlen férfiak többnyire mélyen magukba zárják a problémát, mintha ez csak őket érintené, pedig a számtalan okból előforduló merevedési zavart ma már népbetegségnek is tekinthetjük.

Amiről a férfiak nem beszélnek

A merevedési zavar gyakorisága az életkorral növekszik: a 40-49 évesek harmadát, az 50-59 évesek felét, míg a 60 év felettiek 78%-át érinti. Okai kb. 80%-ban szervi, 20%-ban pszichés eredetűek, de gyakran e kettő együtt jelentkezik, ám a szorongás és a depresszió önmagában is szexuális problémákhoz vezethet.

Idősebbeknél számolni kell a tesztoszteronszint fokozatos csökkenésével, ám a leggyakoribb kiváltó ok az érrendszeri károsodás, amit főként a dohányzás, elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és igen gyakran a fel nem fedezett vagy nem kontrollált cukorbetegség érrendszeri szövődménye okoz. Utóbbi esetben a hímvesszőben futó erek károsodnak, a véráramlás korlátozott, és emiatt nem jön létre kielégítő merevedés.

Az erek állapotának tehát óriási jelentősége van az erekció létrejöttében és annak megtartásában: ha az érfal elveszti rugalmasságát, a merevedésben problémák léphetnek fel. Az idegi károsodás szintén negatívan befolyásolhatja az erekciós képességet. A merevedési zavar gyakran fenti betegségek előjeleként is jelentkezhet, tehát jóval az egészségügyi probléma súlyossá válása előtt figyelmeztet a betegség kialakulására, amikor az még könnyebben kezelhető, és a szövődmények megelőzhetők. Fontos lenne még ebben a stádiumban szakorvoshoz, urológushoz, andrológushoz fordulni a megfelelő kezelés érdekében.

Számolnunk kell vele, hogy bizonyos gyógyszerek – mellékhatásként – átmenetileg merevedési zavart okozhatnak. Ilyenek például egyes vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, nyugtatók és a gyomorfekély kezelésére szolgáló gyógyszerek. Emiatt, ha gyógyszer-mellékhatásra gyanakszik, a kezelőorvossal konzultálva változtassanak a gyógyszerelésen!

A merevedési zavarban szenvedők 33%-a cukorbeteg. A cukorbeteg férfiak mintegy 60%-a merevedési gondokkal küzd, mindez nem jelenti azt, hogy nem képesek közösülni, de fontos, hogy mindenki figyelembe vegye az alábbi javaslatokat:

Forrás: Magyar Diabetes Társaság
diabet.hu, házipatika.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!