Keresés
Close this search box.

Fiatalító kúra kívül-belül

//

Bőrünk öregedése már igen korán, harmincon túl elkezdődik. Csökken a vízmegkötő képessége, egyre kevesebb kollagén és elasztin termelődik, így rugalmatlanabbá válik, lassabb vagy gyorsabb ütemben elindul a ráncosodás. A jó hír, hogy ezek a folyamatok lassíthatók, az elvesztett anyagok pedig pótolhatók!

Fiatalító kúra kívül-belül

Bőrünk jobban öregszik az egészségtelen, vitaminszegény táplálkozás és kevés folyadék fogyasztása mellett. A bőr ragyogását az A-, C-, és E-vitaminok fogyasztása segíti elő.

Az A-vitamin stimulálja a bőrsejtek aktivitását, csökkenti a szárazságból eredő ráncokat és javít a bőr feszességén. Ráncok ellen egyik elővitaminját, a retinaldehidet használják. Bőrvédő táplálékként érdemes a béta-karotinban gazdag sárgarépát, sütőtököt, brokkolit, zellert, áfonyát, csipkebogyót, petrezselymet gyakran étlapunkra tűzni.

Bőrünk fiatalos kinézetét a kollagén rostok biztosítják. Minél több a C-vitamin, annál több a kollagén! Fogyasszunk tehát sok C-vitamint, mely valóban nélkülözhetetlen a kollagén termeléséhez. A C-vitamin a kulcs a bőr és a kötőszövetek, sőt az idősödő erek falának rugalmasságához is.

Az E-vitamin természetes antioxidáns, amely a C-vitaminnal együtt megköti a szabad gyököket és javítja a bőr keringését, vitalitását. A táplálékkal bevihető E-vitamint pedig a zöld növényekben, hüvelyesekben és teljes kiőrlésű gabonákban találjuk meg.

Az antioxidánsokban gazdag ételek (pl. friss gyümölcsök, zöldségek, sörélesztő) tehát, nemcsak egészségvédők, hanem a bőrt is fiatalítják. Fogyasszunk mellé hidegen sajtolt növényi olajat is, mivel ez szükséges a zsírban oldódó vitaminok, így a bőrvédő A-vitamin felszívódásához is.

A szem környékének vékony kötőszövetét citrusfélék, homoktövis, kivi és nyers paprika fogyasztásával belülről is erősíthetjük. Ugyancsak segítenek a kollagénes, hialuronsavas és rizskeményítős készítmények, melyek mintegy kipárnázzák a szemkörnyéki területet, így átmenetileg kevésbé látszanak a kis ráncok.

Az elvesztett nedvesség pótlásáról belsőleg is gondoskodjunk, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával!

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenmedical.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!