Keresés
Close this search box.

A hormonváltozások hatása a bőrre

//

A női szervezet hormonváltozásai egy sor bőrproblémában is tetten érhetők. Sokan már a negyvenes éveikben arra panaszkodnak, hogy vékonyabb és ráncosabb lett a bőrük, különösen a szemek és az ajkak körül.

A hormonváltozások hatása a bőrre

Ne várjunk a menstruáció teljes elmaradásáig, ha lehet, már a legelső jelek észlelésekor tudatosan pótoljuk a bőrön keresztül is krém formájában a csökkenő női hormonokat .

A fitoösztrogének a szervezet hormonjaihoz hasonlóan képesek stimulálni a hámsejtek termelődését, védeni a kötőszövet kollagén és elasztin rostjait, és a hidratáló hyaluronsav termelését is fokozzák.

A dohányzás, az éjszakázás, az alkohol, valamint a drasztikus fogyókúrák kifejezetten gyorsítják az ösztrogén hormonok leépülését, a hosszas napozás pedig az amúgy is egyre rugalmatlanabbá váló bőr elasztikus rostjait károsítja. A helytelen életmódon és káros szokásainkon, azaz önmagunkon is változtatnunk kellene!

A kozmetikumoknak elsősorban a bőr természetes működését – anyagcseréjét, légzési és keringési funkcióit – kell segíteniük. Ebben az időszakban olyan készítményekre van szükség, melyekben az öregedési folyamatokat késleltető hatóanyagok találhatók.

Értékes hatóanyagok az algák, az aloe vera, a hyaluronsav, melyek a bőr hidratációja szempontjából fontosak. A koenzim Q10, az A-, C- és E-vitaminok védik a bőrt a szabadgyököktől, a méhpempő és a fitohormonok pedig regeneráló hatóanyagok.

A változókor idején a krémjeinkben feltétlenül legyenek sejtépítő zsírsavakat tartalmazó növényi olajok (ligetszépeolaj, borágóolaj, makadámiaolaj), valamint vízmegtartó növényi viaszok és jojobaolaj, illetve csíraolajak (búzacsíra-, kukoricacsíra-olaj).

Arcpakolások készítésénél részesítsük előnyben a fitoösztrogént tartalmazó növényeket: a szóját, a lenmagot, a csalánt, a csípős paprikát, a vörösherét és a lucernát. Az illóolajokból többek között az ánizs, a rózsa és a narancsvirág cseppjeit is krémjeinkbe keverhetjük.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin
Markovics Vera
kozmetikus, újságíró

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!