Keresés
Close this search box.

Ne hanyagoljuk el a bőrproblémák kezelését karantén idején sem!

//

Kevesen tudják, hogy a túlsúly nemcsak a szív- és érrendszert, a mozgásszerveket és az anyagcserét terheli, hanem a bőr állapotára is jelentős hatással van. A plusz kilók szerepet játszhatnak például a túlzott izzadás, az ennek talaján kialakuló gombás, bakteriális fertőzések, a pattanások, sőt még a pikkelysömör kialakulásában is. Mindez jelenleg sokadlagos problémának tűnik, de elhanyagolása ronthatja az állapotot, tegyünk tehát ellene most, házilag!

Ne hanyagoljuk el a bőrproblémák kezelését karantén idején sem!

A túlzott verejtékezés nemcsak kellemetlen, de különféle betegségek jele is lehet, ráadásul táptalajt ad a bőrfertőzéseknek.

Főként a túlsúlyos, erősen izzadó embereket érinti a vörös, viszkető, hámló gombásodás. Férfiakon jóval gyakoribb a lágyéki bőrgombásodás, mely a hámló vörösség mellett akár fájdalmas is lehet.

A láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége sokkal gyakoribb, mint a kézkörmök ilyen betegsége. A láb és a lábkörmök fertőzöttsége gyakran egyszerre jelentkezik, és nemcsak esztétikai, de pszichikai és életminőségbeli problémát egyaránt okozhat.

A körömgomba világszerte elterjedt probléma, akár népbetegségnek is tekinthető. Kialakulása külső tényezőktől (éghajlati viszonyoktól, életmódbeli, ruházkodási szokásoktól, élet- és munkakörülményektől), illetve belső faktoroktól (alapbetegségtől, egyes gyógyszerek szedésétől, nemtől, életkortól) függ. Gyakorisága egyes betegségek (például cukorbetegség, immunbetegségek) esetében a 20-30%-ot is elérheti.

A körömgomba kialakulása általában hosszú folyamat. A gombák legtöbbször a szabadszél felől terjednek a köröm holdacska fiatalon képződő szarusejtjei felé. Immungyengeség esetén, valamint ér-, anyagcsere- és vérképzőszervi betegségekben halmozottabban jelenhet meg.

A körömgombák egyébként nem fertőzőek, de az elszaporodáshoz elég, ha kisebb sérülés keletkezik a körmünkön. Ha bevertük például a lábfejünket, és megnyílt a hátsó körömlánc, akkor könnyen megemelkedhet körmünkön a normális csíraszám. Ilyen elősegítő tényező az is, ha a körmöt rendszeresen nyomja a cipő, emiatt ott romlik a keringés – mindez hölgyek esetében gyakoribb.

Kezelésében döntő a folyamatos helyi kezelés, illetve a cipő- és a fokozott lábhigiéné.

Az enyhébb esetekben külsőleg alkalmazható ecsetelők, lakkok mellett ma már több hatékony gyógyszer is rendelkezésekre áll, melyek belülről kifelé hatnak, felhalmozódnak a beteg körömben, és ott elpusztítják a gombákat. Amennyiben nem érünk el sikert a házilag is alkalmazható készítményekkel, kérjük bőrgyógyász tanácsát, különösen akkor, ha a gombásodás már a körmök egyharmadát érinti!

A kezelés alatt célszerű minden gombás körömhöz külön eldobható körömreszelőt használni és körömvágás után a manikűrfelszerelést is fertőtleníteni!

A lábgombásodás főként olyan nedves helyeken terjed, ahol mezítláb járkálunk. A lábujjak közé befészkelődő gombák szaporodását a zárt, főként a szoros lábbeli, a bőr rosszabb keringése és a lábizzadás is elősegíti. Atlétaláb elnevezéssel ismerjük a lábujjközöknek ezt a gombás, repedező, viszkető fertőzését.

A gombás fertőzés a bőr berepedését okozhatja, ami bakteriálisan felülfertőződhet. Ilyen esetekben az olyan készítményeket alkalmazhatjuk eredményesen, melyek gomba- és baktériumellenes hatással egyaránt rendelkeznek.

A lábgombásodás megelőzhető és gyógyítható, de a megelőzés természetesen olcsóbb és kényelmesebb, így érdemes már fiatal kortól odafigyelni a lábápolásra.

A megelőzés legfontosabb része a mindennapos, alapos lábmosás után a lábfej, a talp és a lábujjközök szárazra törlése, hintőporozása. Az ecsetelők, hintőporok megakadályozzák a láb izzadását, így megakadályozzák a gombák megtelepedését.

Ne feledjük, nemcsak fertőződhetünk, de fertőzhetünk is – újra meg újra. A kezelés önmagában nem jelenti tehát a végleges gyógyulást! A visszafertőződés megakadályozására gondoskodnunk kell a fertőzőforrások megszüntetéséről, a ruhák, zoknik, harisnyák, papucsok, cipők, fürdőszobaszőnyegek és a kád rendszeres fertőtlenítéséről.

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenbeautyclinic.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!