Keresés
Close this search box.

5 dolog, ami rontja a pikkelysömör tüneteit

//

A pikkelysömör – jelenlegi tudásunk szerint – nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel tünetmentes állapotban is tartható. A téli hideg és egyéb körülmények a tünetek fellángolását eredményezhetik, érdemes tehát tudnunk, melyek ezek tényezők, hogyan tudjuk őket megelőzni, illetve kezelni.

5 dolog, ami rontja a pikkelysömör tüneteit

Hazánkban megközelítőleg kétszázezer embert érint a pikkelysömör, a bőr gyulladásos hámlását okozó bőrbetegség. A vörös, vaskos, pikkelyes foltok elsősorban a könyöknél, a térdeken és a hajas fejbőrön jelentkeznek, de a betegség a körmökön és az ízületeknél is elváltozásokat okozhat. Megfigyelések szerint a panaszok az alábbi körülmények miatt fokozódhatnak.

1. Hideg, száraz levegő

2. Kevés napfény

Bár a betegek kisebb csoportjánál a meleg időjárás felerősítheti a tüneteket, de az esetek többségében a pikkelysömör állapota napfény hatására javul, nyáron ezért többnyire enyhébbek a tünetek.

Tipp: A napfény mesterséges pótlására léteznek speciálisan kifejlesztett orvosi eszközök, melyek meghatározott mennyiségű UV-A, UV-B sugarat bocsátanak ki. A fototerápiának nevezett eljárás orvosi ellenőrzés mellett, személyre szabottan vehető igénybe akár önállóan, akár egyéb kezelési módok kiegészítő elemeként.

3. Krónikus mandulagyulladás

Télen gyakrabban leszünk náthásak, vagy kapunk el különböző légúti betegségeket. Jó ha tudjuk, hogy a torok- és mandulagyulladás szintén provokálhatja a pikkelysömör tüneteinek megjelenését. Ilyenkor jellemzően a törzs és a végtagok területén jelentkeznek apró, csepp formájú kiütések.

4. Gyógyszerek

A magas vérnyomás és a szívbetegségek kezelésére használt bétablokkolók és a bipoláris zavar terápiájában alkalmazott lítium is súlyosbíthatják a pikkelysömör tüneteit.

Tipp: Konzultáljunk a kezelőorvossal! Már a gyógyszerek felírása előtt jelezzünk, hogy pikkelysömör esetén is szedhető gyógyszert kapjunk. Ha a tünetek később jelentkeznek, akkor szükség lehet a gyógyszerek cseréjére.

5. Dohányzás és alkohol

A tünetek rendszeres dohányzás – passzív dohányzás is – és alkohol fogyasztása miatt is fellángolhatnak, vagy rosszabbodhatnak, de ezek a gyógyszeres kezelésre is kedvezőtlenül hatnak.

Tipp: Az alkohol nemcsak a tünetek fellángolása miatt kerülendő. Komoly szövődményeket okozhat, ha valaki a pikkelysömör kezelésére ható gyógyszerek szedése mellett fogyaszt alkoholt.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!