Keresés
Close this search box.

Gyógyítható-e a pikkelysömör?

//

A pikkelysömör (psoriasis) egy gyulladásos, nem fertőző bőrbetegség, melyet az immunrendszer még nem azonosított eredetű, fokozott aktivitása vált ki. Eredményesek-e a kezelések? Mire számíthatunk?

Gyógyítható-e a pikkelysömör?

A psoriasis az egyik leggyakoribb bőrbetegség, mely az európai lakosság 2%-át, hazánkban mintegy 150 ezer embert érint. Egyik altípusa 15-20 éves korban jelentkezik és erős családi halmozottságot (pl. egypetéjű ikreknél 70%-os előfordulási valószínűséget) mutat, míg a másik 55-60 éves kor körül jelentkezik, nem örökölhető.

Psoriasisos betegekben az immunrendszer bizonyos elemei fokozottan működnek, gyulladást tartanak fenn a bőrben, ettől a bőr sejtjei gyorsabban osztódnak, szaruképzésük kórossá válik. Leggyakrabban a hajas fejbőrön, a könyök és a térd területén, a gerincen és a derékon jelenik meg.

A betegség kialakulását külső környezeti tényezők is provokálhatják, ilyenek például a pszichés stressz, a hideg idő, a bőrt érő fizikai sérülés, napégés, felső-légúti hurut, mandulagyulladás, gyógyszerallergia, egyes vérnyomáscsökkentők szedése, alkohol, hormonális hatások, elhízás, anyagcsere-betegségek, metabolikus szindróma. Enyhébb örökletes hajlam esetén a provokáló tényezők elkerülésével akár egész életen át tünetmentes állapot érhető el.

A pikkelysömörös bőr külön gondoskodást, speciális bőrápolást igényel. A bőrpanaszok súlyossága egyetlen kisfelületű folttól a teljes testfelületet beborító hámló, gyulladt elváltozásokig terjedhet, ami jelentősen ronthatja az életminőséget, befolyásolja az életvitelt, a ruházkodást, és belsőleges terápia mellett, speciális krémekkel történő kezelést igényel. Sajnos a kezelés abbahagyása után a tünetek fokozatosan visszatérhetnek. A helyi kezelés mellett fényterápiával, mértékletes napozással, gyógyszeres kezeléssel és biológiai terápiával is segíthetjük a tünetmentes állapot fenntartását.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!