Keresés
Close this search box.

Külső-belső stresszorok – a bőr öregedésének gyorsítói

//

A hosszan tartó vagy ismétlődő stressz jelei előbb-utóbb a bőrünkön is megjelenhetnek, krónikus problémák, szépséghibák, bőrbetegségek formájában. Mindez hozzáadódik a bőr – évek múlásával amúgy is egyre szembe tűnőbb – öregedési folyamatához. Tekintsük át, mit tehetünk magunkért!

Külső-belső stresszorok –
a bőr öregedésének gyorsítói

A bőrproblémák kialakulásához nem az akut, hanem sokkal inkább a krónikus stresszhatások, az állandó feszültség járul hozzá. Előidézheti ezt akár egy megoldatlan, nehéz élethelyzet, akár olyan belső ok, mint például egy ételintolerancia, amit a szervezet sokáig próbál kompenzálni.

Nem csodálkozhatunk, ha sérelmek, feszültségek, melyeket hosszú éveken keresztül „dajkálunk”, előbb-utóbb nyomot hagynak a külsőnkön is. Ehhez a tartós rossz közérzethez járulnak hozzá negatív gondolataink is. Ha a test-lélek-szellem harmóniája felborul és tartósan kizökken egyensúlyi helyzetéből, az állapot egy ponton túl visszafordíthatatlan. Ez a folyamat például a  rosacea   stádiumain is megfigyelhető.

I. stádium: eleinte csak átmenetileg, ritkán, rövid ideig tartó bőrpír jelentkezik, esetleg csak mozgás hatására alakul ki a pirosság, majd lokálisan, egyre tartósabban megfigyelhetővé válik a bőrpír.

II. stádium: a faggyúmirigyek környékének gyulladása (rosacea papulopustulosa). Ilyenkor az arcon piros, gyulladt csomók keletkeznek.

III. stádium: ezek a csoportokban elhelyezkedő csomók összefolynak, a faggyúmirigyek burjánzásnak indulnak.

Egy-egy szakasz akár hosszú évekig is eltarthat, ám egy stresszor – katalizátorként – fel is gyorsíthatja a folyamatot. Megfigyeléseim szerint ez fordítva is igaz lehet: a javuló lelki és mentális állapot spontán javulást eredményezhet.

Külső-belső stresszorok

pattanások, a korai ráncosodás, a vízhiányos, zsíros vagy éppen száraz bőr, a rosacea kezelése során tetten érhető külső és belső stresszorok lehetnek például a számunkra nem megfelelő termékek, kozmetikumok, ételek, táplálék-kiegészítők, allergének, kémiai anyagok, az elektroszmog, a nehézfémek – utóbbiak nemcsak amalgámtömések, de bizsuékszerek vagy cipők és ruhák fémdekorációi útján – is kölcsönhatásba kerülhetnek a bőrrel.

A modern életformával gyakran együtt járó alváshiány, a rossz minőségű táplálék, a tápanyaghiány, a dehidráció szintén nyomot hagy a bőrön. Emellett az olyan érzelmi stresszorok is negatívan hathatnak a bőrre, mint a szorongás, a depresszió, az elégedetlenség vagy az alacsony önértékelés.

A ráncok kialakulását, megerősödését – az idő múlásán túl – ugyancsak fokozza: a túlzásba vitt napozás és szolárium használat, a dohányzás, a gyenge keringés és oxigenizáltság, a lelassult anyagcsere, az esetleges bőratkafertőzés, különböző betegségek és hormonális állapotok, végül az elkerülhetetlen adottság, azaz a genetika, az örökölt bőrtípus.

Minél nagyobb számú stressz-tényező jelentkezik, annál nagyobb mértékben rontanak együttesen a bőr állapotán, egészen leegyszerűsítve: öregítik, fénytelenebbé, élettelenebbé teszik azt, esetleg fokozzák a meglévő betegségek tüneteit. 

Mit tehet a szakember?

A gyógykozmetikus feladata egyrészt a konkrét probléma felismerése, annak szakszerű kezelése, másrészt annak az önismereti folyamatnak a beindítása, amely által beazonosítható lesz a stresszforrás. Ez az önismereti munka nem mindig derűs, hiszen szembe kell nézni rossz szokásainkkal, tévedéseinkkel és meg kell próbálni változtatni azokon. A kezelések, terápiák hatására a páciens elkezdhet dolgozni a stresszkezelésen, legyen szó akár fizikai, akár pszichés tényezőkről. Ebben a folyamat sikerét segíti elő többek között a profi arctisztítás, a masszázs és a speciális, célzott eljárások.

Ne feledkezzünk meg a kezelések holisztikus hatásairól: ha fizikailag jobban érezzük magunkat a bőrünkben, az a pszichénkre is pozitívan fog hatni!

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!