Keresés
Close this search box.

A kozmetikum is legyen mentes?

//

Cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, adalékmentes, vegyszermentes… egyre szélesedik azon termékek köre, ahol akár divat, akár egészségvédelmi megfontolásból elvárjuk a „mentességet” és keressük azon termékeket, melyek valóban megfelelnek e követelményeknek. Valójában mitől is legyenek mentesek ezek a termékek?

A kozmetikum is
legyen mentes?

Élelmiszerek terén a BIO, ÖKO, VEGÁN védjeggyel ellátott termékek élvezik leginkább a vásárlók bizalmát, de mit is jelent kozmetikumok, mosó- és tisztítószerek körében ez az elvárás?

Amennyire csak lehet, ne tartalmazzanak szintetikus vagy genetikailag módosított összetevőket, tartósítószereket, kőolaj- és parabénszármazékokat, illatanyagokat, színezékeket.

Egyre többek számára fontos, hogy összetevőik lehetőleg organikus vagy biogazdálkodásból származzanak; tesztelésükhöz ne végezzenek állatkísérleteket; ne tartalmazzanak pálmaolajat (sodium palmate), melyek termesztése napjainkban közel sem fenntartható módon történik, az esőerdők kiirtásával.

Ugyancsak fontos szempont lehet, hogy csomagolásuk ne legyen pazarló, és újrahasznosítható anyagból készüljön.

Ugyanakkor be kell látnunk, hogy „mindenmentes” termékek nem igen léteznek, hiszen minden kozmetikumban számos összetevő található, de ezeket a terméken minden esetben kötelező feltüntetni mennyiségi arányuknak megfelelően, csökkenő sorrendben.

Még a bio- vagy natúr termékek is tartalmaznak valamilyen tartósító anyagot, gyakran kerülnek például a napozó szerekbe kémiai fényvédő összetevők, és a bio tusfürdőkben lévő habzóanyagok is laboratóriumban készülnek.

Valóban vannak olyan összetevők, melyeket érdemes kerülni – például triklozán, formaldehid, 1,4 dioxane (nátrium-lauril-szulfát, ammónium-lauril-szulfát), xilolmosusz (musk xylene), polietilénglikol (PEG), dietil-ftalát (DEP), oxybenzon, butilhidroxianisol (BHA), butilhidroxitoluol (BHT) stb.

A termékek „mentes” felirata helyett tehát, érdemes inkább az összetevők listáját ellenőrizni.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!