Keresés
Close this search box.

Otthoni bőrszépítés természetes módszerekkel

//

Bármilyen hihetetlen, a bőr természetes öregedési folyamata már 25 éves kor körül elkezdődik, de jól látható jelei gyakran csak 40 éves korban jelentkeznek. Lássuk, mit tehetünk mi magunk a folyamat lassítása érdekében!

Otthoni bőrszépítés természetes módszerekkel

Tény, hogy az évek előrehaladtával lassul a sejtek megújulásának folyamata, az izzadság- és faggyúmirigyek sem működnek olyan intenzíven, az irha kötőszövete egyre inkább leépül, mind kevesebb nedvességet tárol, így még azok is bőrszárazságot észlelnek, akiknek fiatalon zsíros volt a bőrük.

A bőrradírozás serkenti ugyan a vérkeringést, ám kiszáríthatja a bőrt. Az elhalt bőrpikkelyek eltávolítására hetente egyszer alkalmazzon inkább sós tisztítást. A só egy biokémiai reakciónak – az ozmózisnak – köszönhetően nedvességgel látja el a bőr külső rétegeit. Tengeri sós fürdéskor vagy sós ledörzsöléskor a bőr külső felszínén nagyobb a só koncentrációja, mint a szintén sót tartalmazó belső szövetekben. A szervezet ezt megpróbálja kiegyenlíteni, így szövetfolyadék áramlik kifelé, amíg helyre nem áll az egyensúly. A só tehát külső alkalmazás mellett igazi „nedvességbomba” a bőrnek, ráadásul tele van ásványi anyagokkal (magnéziummal, káliummal, kalciummal), melyek még inkább aktivizálják a bőr anyagcseréjét. Száraz bőr esetén só és olaj kombinációjával érhetünk el jobb eredményt. Keverjünk pasztává két csésze tengeri sót kevés vízzel és egy csésze mandulaolajjal. Kenjük a bőrre, gondosan masszírozzuk bele, később pedig zuhanyozzuk le meleg vízzel.

Hetente egyszer 15-20 percig vegyünk 35-37 °C-os tengeri sós fürdőt fél kiló tengeri sót feloldva. Ugyancsak jótékony hatású a ginzenges fürdő, melyhez pár darab ginzeng-gyökeret alaposan megfőzünk egy liter vízben, s azt leszűrve a fürdővízhez öntjük.

A bőr kiszáradását az A-vitamin hiánya is okozhatja, melyet béta-karotinban gazdag gyümölcsökkel, zöldségekkel – így az őszi-téli időszakban például sárgarépával, sütőtökkel – pótolhatunk. Egy 3 hetes ligetszépe olaj kúra ugyancsak bársonyosabbá varázsolhatja a száraz bőrt.

Az őszi-téli időszakban lerakódó salakanyagok lassítják az anyagcserét. A sápadt, fáradt bőr tükrözi a szervezet belső állapotát. A vastagabb öltözet alatt bőrünket nem éri sem levegő, sem fény, így nem csoda, hogy az öregedési folyamat felgyorsul. A fakó, sápadt testszín gyakran a rossz vérellátásra utal.

Egy különleges bőrradírral még selymesebbé tehetjük bőrünket. Daráljunk finomra fél csésze barna rizst (esetleg rizs- vagy zabkorpát), és fél csésze azukibabot. Töltsük a port egy mosdókesztyűbe, majd nedvesítsük meg, hogy tejszerű folyadék szivárogjon belőle. Dörzsöljük végig vele a testet, majd zuhanyozzunk le.

Otthoni szépségápolásunk során kezeljük az esetleges bőrproblémákat is. Adjunk néhány csepp teafaolajat vagy grapefruit magolajat a fürdővízhez, tusfürdőhöz, testápolóhoz, mely távol tartja a gombás fertőzéseket. Kezelésként, hígítva használhatjuk őket akár a korpás fejbőr ápolására, akár pattanásos bőr, vagy lábgomba ecsetelésére is.

Kifejezetten ráncosodás elleni tornagyakorlatként ajánljuk többek között a gyertyát és a fejenállást. Ráncaink kapcsán megjegyezzük, hogy öröklött adottságaink csak 50%-ban határozzák meg, hogy bőrünk milyen gyorsan veszít feszességéből.

Ugyanilyen mértékben rajtunk is múlik, hogy fiatalnak vagy öregnek látszunk.

Ha „karbantartó programunk” nem fejeződik be a test síkján, hanem magába foglalja a lelki közérzetet is, talán minden évvel szebbek leszünk.

Korkontroll

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!