Keresés
Close this search box.

Gyógyítható-e az ekcéma?

//

Az ekcéma hátterében számtalan tényező – genetikai hajlam, allergia, stressz, étrendi hiba – állhat. Ennek megfelelően kezelése is igen összetett feladat. Mai tudásunk szerint nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a tünetmentes állapot elérhető és fenntartható.

Gyógyítható-e az ekcéma?

Az ekcéma kisgyermekkorban gyakran a későbbi allergia előfutáraként jelentkezik rendkívül száraz bőrrel, a végtagokon, arcon, fejbőrön viszketéssel járó bőrgyulladással. Ezek a kellemetlenségek táplálékallergiával is társulhatnak, majd 2-3 éves kor között gyakori a savós középfülgyulladás, végül óvodás-kisiskolás korban megjelenhetnek a légúti allergiás tünetek: köhögés, szemviszketés és orrfolyás.

Felnőtteknél a panaszokat leggyakrabban a kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma okozza, ahol valamilyen külső tényező, a hétköznapok során gyakran használt tárgy (pl. szemüveg), kozmetikum vagy vegyszer váltja ki.

Atópiás dermatitisz is kialakulhat felnőttkorban az arcon, a végtagokon, a kézen. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. A hajlamot előre jelezheti például a nagyon száraz bőr vagy az allergiás tünetek, a szénanátha. Ez a betegség tehát genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki, de az öröklődés mellett fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is.

A tünetek általában helyi gyulladáscsökkentő, szteroid készítményekkel enyhíthetők. Ezt követően immunmoduláló helyi készítményeket (krémeket, kenőcsöket) is alkalmazhatunk, melyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését segítik elő, illetve megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását anélkül, hogy a bőr szerkezetét károsítanák.

Tanácsok otthonra, a mindennapokra:

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!