Keresés
Close this search box.

Melegem van, izzadok!

//

A nyári melegben még a szokásosnál is többen szenvednek szív- és keringési panaszoktól, de az izzadás és az ennek talaján kialakuló gombás, bakteriális fertőzések ugyancsak sok kellemetlenséget okozhatnak főleg azoknak, akik plusz kilókkal is küzdenek.

A verejtékezésnek fontos funkciója van, párolgása hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés azonban nemcsak kellemetlen, de különféle betegségek jele is lehet, ráadásul táptalajt ad a bőrfertőzéseknek.

Kétféle verejtékmirigyünk van. Az ekkrin típusúak főként a tenyéren, talpon és a homlokon találhatók, nagy mennyiségű, sós verejtéket választanak ki. Az apokrin, azaz illatmirigyek a hónaljakban, a nemi szervek, a szemhéjak, a száj- és orrnyílások környékén helyezkednek el. A kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei, illetve az ekkrin mirigy termelte verejtéken elszaporodó baktériumok okozzák.

A dezodorok a baktériumok által keltett szagokat fedik el, nem csökkentik az izzadást. Az izzadásgátló termékek az ekkrin mirigy kivezető csövében húzzák össze a pórusokat, ezzel csökkentik a verejtékezést. Fokozott izzadás esetén használjunk enyhén savas pH-jú tisztálkodó szereket, zuhanyozzunk gyakrabban, mindig töröljük szárazra magunkat!

Főként a túlsúlyos, erősen izzadó embereket érinti a vörös, viszkető, hámló gombásodás. Férfiakon jóval gyakoribb a lágyéki bőrgombásodás, mely a hámló vörösség mellett akár fájdalmas is lehet.

Nyáron találkozhatunk a napgombával, ami a felsőtesten kerek, hámló foltokat okoz, de nem viszket. Napozáskor e területeken nem képződik pigment, így fehér foltok maradnak, melyek megfelelő gombaellenes készítményekkel nyom nélkül gyógyulnak.

A körömgombák a körmöt ért kisebb sérülés helyén fertőznek, vagy ahol romlik a keringés a körmöt nyomó, szoros cipő miatt, ami hölgyeknél gyakoribb. A körömgomba egyébként világszerte elterjedt probléma, akár népbetegségnek is tekinthető. Kialakulása külső tényezőktől (éghajlati viszonyoktól, életmódbeli, ruházkodási szokásoktól, élet- és munkakörülményektől), illetve belső faktoroktól (alapbetegségtől, egyes gyógyszerek szedésétől, nemtől, életkortól) függ. Gyakorisága egyes betegségek (pl. cukorbetegség, immunbetegségek) esetében a 20-30%-ot is elérheti.

A gombás fertőzés a bőr berepedését okozhatja, ami bakteriálisan felülfertőződhet. Ilyen esetekben az olyan készítményeket alkalmazhatjuk eredményesen, melyek gomba- és baktériumelleneshatással egyaránt rendelkeznek.

A lábgombásodás megelőzhető és gyógyítható, de a megelőzés természetesen olcsóbb és kényelmesebb, így érdemes már fiatal kortól odafigyelni a lábápolásra.

Ne feledjük, nemcsak fertőződhetünk, de fertőzhetünk is – újra meg újra. A kezelés önmagában nem jelenti a végleges gyógyulást! A visszafertőződés megakadályozására gondoskodnunk kell a fertőzőforrások megszüntetéséről, a gombásodással veszélyeztető helyek kerüléséről, a ruhák, zoknik, harisnyák, papucsok, cipők, fürdőszobaszőnyegek és a kád rendszeres fertőtlenítéséről. Körömvágás után a manikűr felszerelést is fertőtlenítsük! A kezelés alatt célszerű minden gombás körömhöz külön-külön eldobható körömreszelőt használni.

Dr. Boros-Gyevi Márta
esztétikai bőrgyógyász szakorvos
oxygenbeautyclinic.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!