Keresés
Close this search box.

Bőrproblémák és megoldások

//

Ahogy beköszönt a jó idő, mindenkiről lekerül a zárt, meleg ruha és cipő. Egyre könnyebb, egyre nyitottabb ruhákban, cipőkben járunk, melyek már kevésbé fedik el a testünkön, lábunkon jelentkező bőrproblémákat. Ideje hát nekilátnunk egy alapos, teljes körű „szerviznek”! Haladjunk lentről felfelé, kezdjük tehát a lábunkkal!

Bőrproblémák és megoldások

A gondos lábápoláshoz szükségünk lesz néhány eszközre: egy sarokgyalura vagy habkőre, a szokásos körömvágó ollóra vagy csipeszre, körömreszelőre, a lábáztatáshoz tengeri sóra, illóolajra, a bőrápoláshoz pedig az általunk kedvelt lábápoló és testápoló készítményekre.

Frissítő fürdő A kezelést testhőmérsékletű, 10-20 perces lábfürdővel kezdjük, melybe kevés mandulaolajat, 3 csepp teafaolajat és fürdősót teszünk, ami az izzadásnak és a kellemetlen lábszagnak is kiváló ellenszere. Amíg lábfejei a vízben relaxálnak, masszírozza át vádlijait és combjait vérkeringést segítő vadgesztenyekrémmel vagy ekcémás, pikkelysömörös bőrproblémák esetén az arra alkalmas testápoló krémmel.

Megújító bőrradír – A bőrkeményedés a láb védekező reakciója adott területen jelentkező rendszeres nyomással szemben. Ha a nyomás nő, a bőrkeményedés megvastagodik. Az áztatáskor felpuhult bőrkeményedések könnyebben eltávolíthatók bőrradírral vagy habkővel, de ne „gyalulja” le teljesen, mert még vastagabb rétegben nőhet vissza. Főleg idősebb korban fordul elő, hogy a sarkakon lévő bőrkeményedés kiszárad,berepedezik. Ennek kialakulásában olykor örökletes tényezők, de főként emésztési, bélrendszeri problémák játszanak szerepet. A felesleges szaruréteg eltávolítása után azonnal kenjük be a lábat bőrpuhító, hidratáló krémmel, így a sarok bőre ismét visszanyeri rugalmasságát, és a mély berepedések is meggyógyulnak. A habkövet időnként cserélni kell, nehogy „gombatelepek” alakuljanak ki rajta!

Éjszakai bőrpuhítás – A bőrkeményedések újbóli kialakulását, a gyakoribb mezítláb járás miatt a láb kiszáradását megelőzhetjük, ha a talpat néhány naponta éjszakára is bekenjük bőrpuhító (pl. körömvirág) krémmel, majd pamut zoknit húzunk rá.

Gombásodás – Nyilvános helyeken, fürdőben, edzőteremben, strandon mindig viseljünk papucsot, a fertőzések, a láb- és körömgombásodás elkerülése érdekében! Meleg időben a láb izzadása amúgy is kedvez a főként lábujjak között kialakuló gombásodásnak, melyet a szoros lábbeli, s az ez által romló vérkeringés tovább fokozhat.

Körömgomba – Ugyancsak a cipő által rendszeresen nyomott körmökön (pl. kisujjon) alakul ki leggyakrabban a körömgomba, mely egyébként nem fertőző, ám elszaporodásához elég, ha egy kisebb sérülés keletkezik a körmön. Közvetlenül körömvágás után vagy ha belerúgunk valamibe, a sérülésen keresztül egy fürdő vagy egy konditerem zuhanyzójában vagy az öltözőben könnyen fertőződhetünk. A gombák legtöbbször a szabad szél felől terjednek a körömholdacska fiatalon képződő szarusejtjei felé.

Immungyengeség vagy cukorbetegség esetén, illetve egyéb ér-, anyagcsere- és vérképzőszervi betegségekben halmozottabban jelenhet meg a körömgomba. A pikkelysömör is sajátos körömelváltozásokkal járhat együtt. Az esetek 40%-ában a láb és a lábkörmök gombás fertőzöttsége együttesen fordul elő, a kéz körmök érintettsége azonban jóval ritkább.

A visszafertőződés megelőzése – a saját törölköző és papucs mellett – a pamut zoknik, harisnyák magasabb hőmérsékleten való mosásával, vasalásával, a manikűrfelszerelés, a lábbelik, illetve a fürdőszobai gumiszőnyeg és a fürdőkád rendszeres fertőtlenítésével oldható meg. Célszerű a gombás körmökhöz eldobható körömreszelőt használni.

Ne várjunk soká, kezdjük meg a kezelést a patikákban kapható, helyileg alkalmazható készítményekkel! Előrehaladott állapotban tablettás kezelés is ajánlott.

A gombás területek kezelésére otthon is készíthetünk 1 kávéskanál kókuszolajból és 3-4 csepp teafaolajból ecsetelőt, mellyel alaposan kenjük be a köröm felületét és a körülötte lévő bőr-felületet, de jusson az elegyből a köröm alá is. Közvetlenül a fertőzött körömfelületre is cseppenthetünk, vagy fültisztító pálcával felvihetünk teafaolajat, de a koncentrált olajjal a környező bőrt ne kenjük be.

A pikkelysömör tünetei a napsütés hatására némileg enyhülnek, de az érintett testtájon, illetve a hajas fejbőrön továbbra is használjuk a megfelelő készítményt. A viszketést enyhíthetjük, a plakkokat felpuhíthatjuk 1 evőkanálnyi olívaolajhoz adott 2-3 cseppnyi teafaolaj keverékével végzett finom bedörzsöléssel.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!