Keresés
Close this search box.

Változókori hormonhatások a bőrön

//

50 felett a legtöbb nő tapasztalhatja, hogy az egészségtelen, enzimhiányos táplálkozás és alacsony folyadékfogyasztás mellett a hormonális változások is nyilvánvaló jeleket hagynak a bőrön.

Változókori hormonhatások a bőrön

A menopauza idején a petefészek működésének leállásával megszűnik a progeszteron hormon termelése, így relatív ösztrogéndominancia állapotába kerül a szervezet. Ennek jellemző tünetei lehetnek az alhas megnagyobbodása, súlygyarapodás, ciszta, mióma kialakulása, krónikus fáradtság, szorongás, ingerlékenység, sírhatnék érzés, hőhullámok, az arc kiszőrösödése, hajhullás, hajritkulás, fejtetői kopaszodás, bőrszárazság, esetleg májfoltok megjelenése stb.

A kezdeti tüneteket követő hónapokban a bőr megvékonyodása, rugalmasságának csökkenése, ráncok megjelenése tapasztalható. A kutatások szerint, ebben az időszakban a bőr vastagsága évente 1,13%-kal csökken.

A menopauzát követő első 5 évben a kollagénállomány 30%-a elvész. A bőr esetében ugyanis, a progeszteron is felelős a bőr elasztikusságáért és vízháztartásáért. Ezért alkalmazzák manapság kis dózisban arckrémekben a rugalmasság és a ráncok kisimítása érdekében.

Az ösztrogének a hámréteget alkotó keratinocitákra, a bőrben lévő kötőszöveti sejtekre és a pigmentációt biztosító melanocitákra is hatást gyakorolnak. Menopauza utáni csökkenő szintjük a bőr és más ösztrogénérzékeny szövetek kiszáradását okozza.

Ösztrogén hatására egyébként a hámsejtek megújulnak, csökkennek a ráncok, javul a bőr rugalmassága, hidratáltsága, fokozódik vérellátása. E célból mégsem javasolható a szintetikus ösztrogénpótlás, annak hosszabb távú mellékhatásai (pl. emlőrák) miatt. A növényi ösztrogének is csak akkor jöhetnek számításba, ha az azt kiegyensúlyozó progeszteron pótlásáról is gondoskodunk!

Munkám során sokan fordulnak hozzám a hormonális egyensúlytalanság, hajhullás, kopaszodás, zsíros haj, zsíros, pattanásos bőr, májfolt, neurodermatitisz, ekcéma, pikkelysömör, candida stb. tüneteivel, melyek szintén lehetnek az ösztrogén dominancia – vagyis a progeszteronhiány – következményei.

Kis Éva
hormonegyensúly tanácsadó,
holisztikus hajgyógyász, természetgyógyász
06-30/754-5417
nicehajgyogyaszat.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!