Keresés
Close this search box.

Pikkelysömör, a tartós szépséghiba

//

Vörös, vaskos, pikkelyes foltok, melyek elsősorban a térdeken, könyököknél, a kéz- és lábfejen, a fejbőrön és a testhajlatokban jelentkeznek. Mit tegyünk, hogyan védekezzünk a pikkelysömör makacs, kiújuló tünetei ellen?

Pikkelysömör,
a tartós szépséghiba

A pikkelysömör (pszoriázis) tünetei nemtől és kortól függetlenül bárkinél megjelenhetnek születéstől, akár 80 éves kor felett is, de első megjelenése általában a fiatal felnőttkorra esik.

Maga a betegség a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár.

Kialakulásában a genetikai faktorok mellett a környezeti tényezők is szerepet játszanak, melyek közül a tartós stressz, illetve a metabolikus szindróma – az elhízás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a cukorbetegség tünetegyüttese – a leginkább meghatározók.

A pszoriázisnak több típusát különböztetjük meg, ezek közül leggyakoribb a plakk típusú psoriasis, melynél a vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok főként a könyökök, térdek területén jelennek meg. Egyes típusok ízületi panaszokat is okoznak, és növelik a szívbetegségek és a stroke kockázatát, melyet egészséges étkezéssel, rendszeres testedzéssel és a normál testsúly fenntartásával csökkenthetünk.

A pszoriázis ma még véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kezeléssel hosszabb távon is tünetmentesé tehető kortikoszteroid, szalicilsav, dithranol vagy D-vitamin tartalmú pszoriázis kenőcsökkel és életmódi változtatásokkal, ami kiterjed a dohányzás elhagyására, a stressz kezelésére, az immunrendszert erősítő, vitaminokban, ásványi anyagokban, friss zöldségekben és gyümölcsökben bővelkedő étrendre és rendszeres sportra.

Emellett jótékony hatású a mértékletes napozás, az UV fototerápia, a gyógyvizes fürdő, mely az ízületi szövődményeket is csökkenti.

Pszoriázis-napló – figyeljük meg és jegyezzük fel,mitől javult, illetve mitől romlott az állapotunk, hogy elkerülhessük a tünetek fellángolását okozó tényezőket a panaszok mérséklése érdekében.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!