Keresés
Close this search box.

Viszket, hámlik, csúnya!

//

A meleg, párás idő, a zárt, rosszul szellőző ruha, cipő, a munka vagy sport közbeni izzadás „melegágyat” teremt a nemcsak csúnya, de igen kellemetlen bőrgombásodásnak. Hogyan előzhetjük meg, s mit tehetünk, hogy ne kelljen sokáig takargatnunk a bőr- és körömgomba nem túl vonzó látványát?

A vizes, párás helyeken, fürdőkben, strandokon, edzőtermek öltözőjében, közös zuhanyzókban, főként, ha azt sok ember használja, igen könnyen terjedhet a gombás fertőzés, különösen a fáradt, legyengült immunrendszerű emberek között.

Az ún. atlétaláb tüneteit többfajta patogén gomba okozhatja. Enyhe esetben a lábujjak között hámlás, berepedés, esetleg nedvedzés tűnik fel – főleg a két utolsó lábujj között. Kiterjedtebb tüneteknél bőrpír és hámlás jelentkezik a talpon, talpélen, de a gombás bőrtünetek a lábfejre is kiterjedhetnek. A bőrelváltozásokat általában viszketés, égő érzés, berepedések esetén fájdalom kíséri. A gombásodás mielőbbi kezelése azért is fontos, mert a berepedések egyéb kórokozók behatolását is elősegítik a bőrbe, így súlyos másodlagos fertőzések is kialakulhatnak. A megfelelően kiválasztott, elegendő ideig végzett kezelés fontos a teljes gyógyulás eléréséhez.

A hajlamosító tényezők megszüntetése és a visszafertőződés megelőzése érdekében az 5 legfőbb tanácsom:

Külön kell szólnunk azon esetekről, amikor a gombafertőzés nem a bőrt, hanem a körmöket – kisebb részben a kezeket, gyakrabban a lábkörmöket – érinti. A fertőzés kialakulása általában hosszabb folyamat. A gombák legtöbbször a szabadszél felől terjednek a körömholdacska fiatalon képződő szarusejtjei felé. Leggyakrabban a cipő által rendszeresen nyomott körmökön (pl. a kisujjon) alakul ki a rossz vérkeringés miatt.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
oxygenmedica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!