Keresés
Close this search box.

Múló idő, lassuló regenerálódás

//

Idősödve, a gyengülő fizikum, a romló erőnlét és egyensúly következtében gyakoribbak az elesések, sérülések, ráadásul a keringési és egyéb krónikus betegségek is hozzájárulhatnak a sebek, fekélyek kialakulásához. A helyzetet nehezíti, hogy idősebb korban lassul a sebgyógyulás folyamata: a krónikus sebbel élők nagy része 65 év fölötti.

Múló idő, lassuló regenerálódás

Szervezetünk arra törekszik, hogy a sebet, sérülést minél gyorsabban bezárja, meggyógyítsa. Ehhez nedves környezetre van szükség, mely gyorsítja a sebgyógyulást, és csökkenti a fájdalmat a száraz környezethez képest, ahol a sejtek tipikusan dehidratáltak, és elhalnak. A sejtek elhalása erős varasodást okoz, ami akadályozza a seb gyógyulását. Az új sejtek nedves környezetben jobban növekednek, száraz közegben nehezebben keletkezik új bőrszövet. Sokan gondolják, hogy a varasodás az egészséges gyógyulás jele, pedig a száraz var éppen akadályozza a bőr gyógyulását, nem pedig segíti.

Az elhúzódó sebgyógyulás következtében növekszik a fertőzés veszélye. Ennek jele lehet a seb váladékozása, kivörösödése, megkeményedése, esetleg láz vagy hőemelkedés, mely esetben mindenképp forduljunk orvoshoz!

Negatívan hatnak a sebgyógyulásra az időskori krónikus betegségek, például a diabétesz, a polineuropátiák, az érszűkület vagy a vénás elégtelenség miatt fellépő vérellátási zavarok.

Az időskorban gyakori, nem megfelelő táplálékbevitel miatti fehérje- és vitaminhiány, a megváltozott hormonháztartás, az alacsony folyadékfogyasztás, a legyengült immunállapot, az érrendszeri vagy légzőszervi problémák mind hozzájárulnak a sebgyógyulás késleltetéséhez.

Talán meglepő, de a testalkat is hatást gyakorolhat a sebgyógyulásra. Túlsúllyal rendelkezőknél ugyanis megoszlik a vérellátás a sebgyógyulás és a zsírszövetek ellátása között. Ráadásul a túlsúlyosak általában protein hiányban szenvednek, ami lassítja a gyógyulást, mivel a sejtnövekedéshez a szervezetnek proteinre van szüksége.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vér normális cinkszintje is pozitívan hat a sebgyógyulásra. Ezért jótékony hatású ebben az időszakban a cinkpótlás, illetve a cinktartalmú sebkezelő készítmények használata.

Forrás: ParaMedica Magazin

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!