Keresés
Close this search box.

Napkeleti bölcsek gyógyító ajándéka

//

A bibliában, Máté evangéliuma szerint, a három napkeletről induló bölcs a gyermek Jézusnak értékes gyógynövényeket és aranyat ajándékozott. Ezek az ajándékok, az illóolajok és az arany a korabeli orvoslás értékes alapgyógyszerei is voltak, s mind a mai napig helyet kapnak az alternatív gyógyászatban.

Napkeleti bölcsek gyógyító ajándéka

Az arany gyógyító hatásáról már 5000 évvel ezelőtt is írtak. Az ókori Egyiptomban rendszeresen használták testi és lelki megtisztuláshoz, ami valószínűleg a kórokozóktól való megszabadulást is magába foglalta. Kleopátra szépségének fokozására aranymaszkban aludt. Az ókoriak hittek benne, hogy életerőt ad nekik, emeli a rezgésszintjüket. A védák is kedvenc „gyógyszereik” közé sorolták.

A középkorban az alkimisták vízben oldott aranyporral enyhítették a betegeik végtagfájdalmát. A kínai orvoslásban is szerepet kapott az aranyat tartalmazó életelixír.

Paracelsus nyomán a középkori Európában többek között a végtagfájdalmak kezelésére széles körben használták. A 19. században aranyoldattal bőrtumorokat, arcon és méhnyakon létrejövő fekélyeket is kezeltek. Hólyagos bőrbetegségekben intrakután (bőr alá juttatva) adtak aranyat.

Robert Koch fedezte fel tuberkulózis elleni hatását. Az 1900-as évek elejére már a rheumathoid arthritis kezelésében is használatos volt: kezdetben a bőr alá, az érintett ízületekhez aranylapocskákat ültettek be.

Egyes kutatások olyan eredményre jutottak, hogy az arany – az atomszerkezetének köszönhetően – kívülről, a bőrön keresztül bejuttatva a gyulladást gátolhatja, hatására a fájdalomérzet csökkenhet, az ízületek könnyebben mozoghatnak. Serkentheti továbbá az oxigénmolekulák bejutását is a bőrbe, emellett 200-szor annyi vizet képes megkötni, mint a saját súlya. Hidratáló, tápláló ásványi anyagokat, nyomelemeket tud a bőr mélyebb rétegeibe juttatni, melyek energiával láthatják el a sejteket, ami a bőr megfiatalodását eredményezheti. E tulajdonságai folytán segíthet eltüntetni a ráncokat, apróbb bőrhibákat, a pigmentfoltokat, öregségi foltokat pedig halványíthatja. Ez az ősidők óta hatásos összetevő így kiváló alapanyagául szolgálhat a modern kozmetikának, szépségiparnak.

Rácz Éva
természetgyógyász

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!