Keresés
Close this search box.

Szégyelli az erős izzadást?

//

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés, a hyperhidrosis azonban igen kellemetlen panasz, melyet – annak nyomaival együtt – minden érintett szeretne mielőbb megszüntetni.

Szégyelli az erős izzadást?

A fokozott verejtékezés okai

Becslések szerint a lakosság legalább 1%-át érinti a kóros izzadás, amely lelki problémákhoz, akár depresszióhoz is vezethet. Ráadásul minél kellemetlenebbül érezzük magunkat az izzadás miatt, annál erősebben fogunk izzadni. A főként a hónaljban, tenyéren és talpon jelentkező izzadást a stressz csak fokozza!

A hyperhidrosisnak nevezett jelenség normális hőmérsékletnél jelentkező fokozott verejtékezés az egész testen vagy csak a test bizonyos részein.

Az egész test izzadása mögött állhat gyors lázcsökkenés, elhízottság, túlsúly, pajzsmirigy-túlműködés, sokízületi gyulladás, köszvény, tbc, menopauza, de bizonyos gyógyszerek is okozhatják.

A hónalj, tenyér és talp jellemzően feszültség, stressz esetén izzad. Azonban ha féloldali verejtékcsorgást tapasztalunk, sürgősen forduljunk orvoshoz, ugyanis ez idegrendszeri-beidegzési zavarra utalhat.

A hónalj fokozott verejtékezéséért főként az ekkrin mirigy a felelős. Bár a kellemetlen szagot jórészt az apokrin mirigy bomlástermékei és egyes ételek, italok, gyógyszerek, ruhából kioldódott anyagok okozzák, a baktériumok számára táptalajt jelentő nedvességet az ekkrin mirigy tevékenysége eredményezi.

Fontos tudnunk, hogy a dezodorok csupán a baktériumok okozta szagokat fedik el, nem csökkentik az izzadást.

Javaslataim

Nem mindegy, mivel mosakszunk. A lúgos szappanok, tusfürdők rontják a bőr savas vegyhatását, így könnyebben szaporodhatnak el a baktériumok. Javasolt az enyhén savas pH-jú tisztálkodószerek használata.

Ha az izzadást stressz okozza, és kizárhatók a belgyógyászati betegségek, alkalmazhatók bizonyos nyugtatók, antidepresszánsok, de a stresszoldó módszerek is hatásosak lehetnek.

Elsősorban a hónalj és egyes esetekben a tenyér és a talp túlzott izzadásának kezelésére alkalmazható a botox-injekció is, mely kezelés maximum egy évig tartó hatást eredményezhet.

Dr. Borbola Kinga
bőrgyógyász-kozmetológus, klinikai onkológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!