Keresés
Close this search box.

A problémás bőr ápolása speciális gondoskodást igényel

//

Örömmel élvezi a tavaszi napsütést, akinek ekcémás, pikkelysömörös bőrproblémái vannak, hiszen a nyárhoz közeledve panaszaik jelentősen enyhülnek. Ezzel ellentétben inkább hidegpártiak a rosaceás bőrtünetektől szenvedők, mivel az erős napsütés és a meleg kifejezetten rontja állapotukat. Mindkét panasz negatívan hat az életminőségre, ezért megfelelő kezelésük elengedhetetlen.

A problémás bőr ápolása speciális gondoskodást igényel

A pikkelysömör gyakoribb, mint gondolnánk. Kialakulásában fontos szerepe van az öröklésnek: egy szülő esetén 10, mindkét szülő betegsége esetén 50% eséllyel jelenik meg a gyermeknél is. Súlyossága néhány elszórt, viszkető kiütéstől, a teljes testfelületet beborító hámló, gyulladt elváltozásokig terjedhet.

A Harvard Medical School orvosai psoriasis esetén heti legalább 105 perces futást javasolnak, mely 25%-kal csökkentheti a tüneteket, a gyulladást.

A University of Massachusetts kutatói pedig megfigyelték, hogy 4-szer gyorsabban javulnak a tünetek a rendszeresen meditálók körében. A stressz önmagában is képes előidézni, vagy súlyosbítani a betegséget, ezért érdemes kihasználni a relaxációs technikák jótékony hatását.

Egy másik bőrprobléma, a rosacea tüneteinek megjelenéséért a genetikai faktorok mellett a hormonális változások, emésztési panaszok és a környezeti tényezők is felelősek lehetnek.

Főként a 40-50 év körüli, menopauzás nőknél alakul ki, de hátterében vérnyomás ingadozás, az értágulatot fokozó forró, erős, fűszeres ételek, alkoholfogyasztás, néhány esetben az arcbőrön élősködő atkák is állhatnak.

A tünetek fellángolását a rosaceás bőr ápolására kifejlesztett kozmetikumokkal, a túlzott meleg (szauna, napozás) kerülésével, és már tavasszal is hűsítő, fényvédő krémek alkalmazásával mérsékelhetjük.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!