Keresés
Close this search box.

Allergiás vagy? – 1. Penészgomba allergiák

//

Allergia kapcsán legtöbbünknek azonnal a parlagfű jut eszébe, tovább gondolkodva pedig egyes ételek, a tej, ételszínezékek és talán a vegyszerek. Vannak azonban olyan allergének, melyek bár környezetünkben mindenhol megtalálhatók, mégsem tekintjük őket veszélyes, allergiás tünetet kiváltó anyagoknak, pedig „jelenlétüktől” – tudtunkon kívül – igen sokan szenvedünk. Az egyik ilyen gyakori allergén a penészgomba.

A tény, hogy kevés figyelmet szentelünk a penészgombáknak, közel sem jelenti azt, hogy veszélytelenek. Penészgombákkal bárhol találkozhatunk, lakáson kívül és belül, s kinn a természetben is. A nedvesebb, párásabb közeg segíti növekedésüket, erre lakásunkban a legmegfelelőbb helyet a fürdőszobában, a konyhában, a pincében vagy a mosóhelyiségben találják meg, ezen kívül számos más pont is gombatenyészet helye lehet: a hő-hidak (olyan falelemek, melyek a környezetüknél hidegebbek), nem kifűtött sarkok, akvárium, növények földje, mosógép, hűtőszekrény, légkondicionáló berendezés, tapéta, szőnyegek, fabútorok, csempe-fúgák, vagyis mindenhol, ahol a mikroklíma kicsit párásabb és hidegebb.

Légköri allergén gombákra való allergia esetén az első lépés a gombák kerülése:

A légköri allergén gombák okozta allergia esetében szóba jöhető kezelési módok:

A lakás páratartalmának optimális beállítása – különösen télen – nagyon fontos. A megfelelő érték kiválasztásánál két tényezőt vegyünk figyelembe. Egyik, hogy túl párás környezetben fokozott a penészgomba és a házipor-atka növekedése, így az allergiás megbetegedések száma emelkedhet. Másik oldal viszont, hogy a túl száraz környezet kiszárítja a nyálkahártyákat, emelve ezzel a légúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

E két, egymás ellen ható tényező miatt lakásunk páratartalmát mindig a benne élők egészségi állapota, meglévő betegségei figyelembevételével állítsuk be – ehhez kezelőorvosunk tanácsát is kikérhetjük. Azonban a legtöbb esetben a gondot a lakás egyes helységei (pl. fürdő és nappali), valamint egy adott szoba különböző pontjai (sarkok, fűtőtest, hő-hidak, szoba levegője) közötti egyenlőtlenségek jelentik, minden bonyolult szabályozási művelet előtt biztosítsuk a lakás megfelelő és egyenletes szellőzését, légáramlását, légcseréjét.

Budai Allergiaközpont
“Allergiáról mindent egy helyen”
1027 Bp., Horváth u. 28.
Tel.: 06/ 30- 631-9309

www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!