Keresés
Close this search box.

Boldogok, akik kitartanak, mert célba érnek!

//

Sosem gondoltam volna magamról, hogy képes leszek hosszú perceket eltölteni a jeges Dunában! Igazából nem is vágytam ilyen élményekre. Később megváltozott a helyzet. Rájöttem arra, hogy az ember fokozatos és rendszeres terheléssel elérheti célját. Ez a megállapítás nem csak a sport teljesítményekre igaz! Az élet minden területén célba érhetünk.

Boldogok, akik kitartanak,
mert célba érnek!

A jeges Duna átúszását édesapámtól örököltem. Halála után vettem át a stafétabotot. Mivel éveken keresztül kísértem téli edzésein, tudtam a felkészülés menetét. Ezt az élményt szeretném megosztani a Kedves Olvasóval.

A felkészülés egyik fontos alappillére a fizikai kondíció erősítése, fejlesztése. Mindezt leginkább futással és jógával érem el. Futni a Pilisben szoktam télen és nyáron is, hetente négyszer 15 kilométert. Jó érzés fölfutni az emelkedőkön, érezni a tüdőm és a szívem egészséges zakatolását a csodálatos környezetben, a tiszta levegőn. Ilyen futások után az ember nem jön zavarba még a jéghideg vízben sem. Természetesen a jóga nemcsak fizikai kondíciót biztosít. Segítségével veszem magamhoz a szellemi erőket.

A meditáció csodát tesz az emberrel

Hogyan szoktam meditálni? Sokszor a gyakorlatok közötti szünetben gondolok elmélyülve az előttem álló feladatokra. Behunyt szemmel elképzelem az úszás részleteit úgy, hogy azok tökéletesen sikerülnek. A gyakorlatok végén aztán jöhet a fő meditáció. Ilyenkor hanyatt fekvő testhelyzetben vagyok, nyugodt, egyenletes légzéssel ellazítom a testem, majd a gondolatok szeretet-szárnyán elutazom oda, ahová csak akarok. A meditáció az emberi élet egyik legszebb élménye. A bölcsesség tárháza. Az igazság kimondása. Érdemes előre elképzelni azt, ami fontos nekünk, így majd könnyebben sikerül.

A felkészülésben fontos szerepe van a táplálkozásnak is. Természetesen a jeges úszásokhoz speciális ételekre van szükség. A téli hónapokban jelentős eledel számomra az igazi (házi) méz. A méz pótolhatatlan energiaforrás. Persze fogyasztását nem kell túlzásba vinni. Úszások előtt mindig eszem belőle egy-két kanállal, mivel azt tapasztaltam, hogy nagyon komoly belső hőt ad.

Természetesen a hideg mindenki számára tartogathat veszélyeket, sokan felfáznak, fájdalmas hólyaghurutot kapnak. Ennek oka, hogy a hidegben a szervezet védekezőképessége lecsökken, ily módon például a hideg erősen csökkenti a hólyag védekező képességét. Bár ez elsősorban nőknél jelentkező probléma, ám a férfiaknak – így nekem is – gondolnom kell a felfázás elkerülésére – pláne a jeges vízben való úszások során. Olvastam korábban, hogy az amerikai indiánok az ott őshonos tőzegáfonyát használták hólyaghurut és mindenféle gyulladás ellen. Itthon is találtam egy tőzegáfonya kivonatból készült, CRAN-C nevű kapszulát, amióta szedem, egyetlen egyszer sem fáztam fel. Vallom, hogy a természet hatóanyagaival, gyógynövényeivel, a belőlük készült kivonatokkal kitűnően megőrizhetjük egészségünket – ezt mindennapi életem is igazolja. Említést kell még tennem a reflexológiáról, melyet eredményesen használhatunk minden szervünk karbantartására, gyógyítására. Minden reggel, mielőtt elmegyek otthonról, alaposan átmasszírozom a talpamat, s rajta a legfőbb reflexpontokat. A reflexzóna-kezelés mellett nem árt, ha néha forró vízbe dugjuk a lábfejünket. Az így szerzett hő jótékonyan átmelegíti az egész test lehűlt részeit.

Edzéseim kihagyhatatlan része a szabad vízben való úszás. Végeredményben, én egész évben úszom a Dunában. Fontos tényező, hogy szeptembertől kezdve együtt hűlök a folyóval. Így mire elérkezik a januári nyilvános bemutatók ideje, már tökéletes felkészülés áll mögöttem.

Schirilla György
www.schirilla.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!