Keresés
Close this search box.

Immun-menü – (t)Edd magad egészségessé!

//

A tél vége a felső légúti vírusok és az influenza időszaka. Talán kevesen tudják, hogy egy-egy tüsszentéssel vírusok egész hada száguld felénk 60-–80km/h sebességgel, nem csoda hát, ha előbb-utóbb valamelyik minket is leterít.

A nemrég megalakult Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesülete téli immunerősítő étrendet állított össze, melyet Benke László olimpiai bajnok mesterszakács közreműködésével rögtön ki is próbálnak egy önként jelentkezőkből álló 30 fős csoporton. A február 18-tól egy hónapig tartó kísérlet orvosi vizsgálattal zárul, hogy kiderüljön, hogyan vészelték át a télvégi influenza szezont, volt-e orrfújás vagy köhhintés a csoportban.

Benkő Laci bácsi „pártfogoltjai” mézes bodzateával, bodzaszörppel, csipkebogyó-, csalán-, kakukkfű- vagy hársfateával kezdik a napot. Az immunerősítő menüsort pedig sokféle gyógynövény (kakukkfű, vasfű, sóska, bazsalikom, fokhagyma, stb.) gazdagítja. A csapat nem csupán egészsége érdekében eszi lelkesen a „gyógy-kosztot”, ami például a rostonsült pulykát és rozmaringos zöldségeket tekintve inkább ínyencség, mint büntetés.

Az immun-menü a kasvirágnál (Echinacea purpurea) kevésbé közismert gyógynövények egész sorát tartalmazza. A fekete bodza (Sambucus nigra) például a népi gyógyászatban előszeretettel alkalmazott lázcsillapító, izzasztó, fájdalomcsillapító, s így alkalmas a hűléses megbetegedések kezelésére. Kevesen tudják azonban, hogy gátolni képes a felső légúti fertőző betegségek kialakulásáért felelős vírusok szaporodását, sőt a szervezet káros anyagcseretermékeinek eltávolításával méregtelenít, így növeli a szervezet védekezőképességét.

A „gyerekek kedvence”, a sóska is hasznos téli táplálék. Közismert vasforrás, de emellett képes olyan anyagok felszabadulását serkenteni a szervezetben, melyek leküzdik a fertőzést. A sóska gyulladáscsökkentő hatású is, ennek köszönhetően kiválóan enyhíti a hűléses megbetegedések tüneteit.

A kevéssé ismert vasfüvet főként savanyúságok tartósításánál használják. Áldásos hatását épp a téli időszakban érezhetjük, amikor friss gyümölcs, zöldség híján több savanyúságot fogyasztunk. A vasfű ugyancsak az immunrendszer erősítése révén segít megküzdenünk a kórokozók hadával.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!