Keresés
Close this search box.

Természetes eredetű anyagok az onkológiában I.

//

A daganatok kialakulása jelenlegi ismereteink szerint egy számos okra visszavezethető, többlépcsős folyamat. Akár évtizedek is eltelhetnek az egészséges sejt első károsodásától, a daganatos sejtek keletkezésén át a tumor szövet kialakulásáig. E hosszú időszak alatt kémiai, fizikai és vírus okozta ártalmak is hatnak a sejtre, így érthetővé válik a táplálkozás, a dohányzás és az alkohol fogyasztás kiemelkedő szerepe a daganatok kialakulásában.

Tudományos bizonyítékok támasztják alá a táplálkozás és a rák kialakulásának szoros kapcsolatát. A közös etiológiára utal az ún.„mező-effektus” a fej-nyaki és emésztőszervi daganatok esetén, ami azt jelenti, hogy a betegnél szinkron, metakron tumorok egy időben, vagy kis időeltolódással jelentkeznek. Gyakran észleljük szájüregi és tüdő tumorok együttes előfordulását is. Ez a jelenség is alátámasztja, hogy a már rákos betegnél is rendkívül fontos, hogy odafigyeljen életmódjára, táplálkozási szokásaira.

Ezen irányelvek betartásával a daganat ellenes hatású táplálkozási faktorok megfelelő mennyiségben és arányban kerülnek be a szervezetbe. A daganatellenes hatású természetes eredetű élelmiszerek ugyanis egyre nagyobb szerepet kapnak a daganatos betegségek megelőzésében, illetve a daganatos betegek kezelésében. E táplálkozási faktorok hatásának nemzetközi szintű és hazai klinikai vizsgálata és eredményei hatékonyabbá tehetik a daganatos betegek gyógykezelését, életminőségük javítását, és meghosszabbíthatják életüket.

A betegek által Magyarországon a leggyakrabban használt
gyógyhatású készítmények:

Béres csepp
Vény nélkül kapható gyógyszer, amely szerves molekulákhoz koordinatív kötéssel kapcsolt ásványi anyagokat és nyomelemeket tartalmaz vizes oldat formájában. Nem tartalmaz sem szénhidrátot, sem alkoholt, sem gyógynövénykivonatot. A benne található nyomelemek számos enzim ko-faktoraként biokémiai funkciók sokaságának irányításában vesznek részt. Ezáltal helyreállítják a nyomelem-hiánnyal járó állapotokat. A benne lévő nyomelemek mellett lévő segédanyagok az ionok biológiai hasznosulását segítik elő, másrészt humán anyagcsere folyamatok intermedierei.
Egyes preklinikai vizsgálatok szerint a Béres csepp gyorsítja a károsodott immunrendszer regenerációját, fokozza a mononukleáris sejtek fagocitáló képességét, a Natural Killer sejtek aktivitását, és az ellenanyag által közvetített citotoxicitását. Ismert, hogy a kemoterápia nyomelem hiányt okozhat, egyben immunszuppresszív hatású is. A Béres csepp daganatos betegeknél javítja az étvágyat, a közérzetet, egyes esetekben a fájdalomérzet is csökken. Ezen eredmények nem randomizált vizsgálatokból születtek. Megfigyelések szerint, túladagolás esetén a tumoros folyamat progresszióját is okozhatja.

Culevit
Speciális aminosav összetételű táplálék-kiegészítőként engedélyezett készítmény. Arginin, metionin, riboflavin, adenin, fenilalanin, tirozin, biotin, hisztidin, triptofán, aszkorbinsav, piridoxin, valamint almasav tartalmú speciális aktív keverék.
Hatásmechanizmusa a passzív tumor ellenes védelmi mechanizmus erősítése. Fokozza a tumoros sejtek apoptózisát (irányított sejthalálát) a Culevitben található aminosavak együttes hatása révén. Kemoterápiás szerekkel együtt adva kísérletes körülmények között fokozta azok daganatos sejtpusztító hatását. A normál sejteket ugyanezen körülmények között védte a kemoterápiás szer károsító hatásával szemben. A kemoterápiás ellenálló (resistens) sejtek a Culevit adása mellett elpusztultak. Sugárkezelés mellett is hasonló eredmények születtek, a normál sejteket védte a sugárkezelés káros mellékhatásaitól.
Indikációs területe lehet a megelőzésben, s az aktív onkológiai kezelések mellett, hiszen növelheti a kezelések hatékonyságát és csökkentheti a mellékhatásokat.
Tabletta és kenőcs formájában kapható. Tumor esetén, illetve a kezelések ideje alatt napi 26–30 tabletta szedése ajánlott. Betegségek, műtétek utáni lábadozáskor, illetve megelőzésre, utókezelésre napi 2–5 x 2 tabletta javasolt.(A leukémia speciális dózist igényel!)?A tabletta onkológiai betegeken való alkalmazásáról tudományos igényű vizsgálat nem áll rendelkezésre, betegmegfigyelések jelenleg is folynak. Infúziós formájával kapcsolatos tudományos kísérletek 2006-ban kezdődnek el.

Csökkentett Deutérium tartalmú víz
Az állatgyógyászatban gyógyszerként törzskönyvezett készítmény, humán fázis II. vizsgálatok is igazolták tumor-növekedést gátló hatását. A deutérium a hidrogén stabil kettes tömegszámú izotópja. A természetben jelenlévő deutériumnak fontos szerepe van a sejtekben lejátszódó folyamatok szabályozásában. A csökkentett deutérium tartalmú víz ( Dd-víz) apoptózist (programozott sejthalált) indukál. A normális 150 ppm deutérium koncentrációt fokozatosan 90 ppm koncentrációig csökkentik, ezzel elérhető, hogy az egészséges sejtek megfelelő módon reagáljanak a folyamatosan csökkenő D-koncentrációra, míg a tumoros sejtek elpusztulnak, növekedésük lassul, vagy leáll. Tudományos alapossággal igazolt, nagyszámú beteg bevonásával történt humán vizsgálatok eredményei még nem állnak rendelkezésre.

Sorozatunk 2. részében, áprilisban bemutatjuk a daganatellenes táplálkozás legfontosabb elemeit, és folytatjuk a hazánkban rendelkezésre álló gyógyhatású készítmények ismertetését is.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!