Keresés
Close this search box.

A bükki „füvesember”

//

Minket, magyarokat valaha régen sámánok, javasasszonyok, füvesemberek, csontkovácsok gyógyítottak. Őseink úgy tartották, hogy minden kérdésükre választ találnak a természetben. A saját kárukon, s a maguk hasznára megtapasztalták, hogy mi mire jó. Az orvostudomány fejlődésével, főként a múlt század közepétől a gyógyfüvekkel való gyógyítás előbb csak gyanússá, később – mint kuruzslás – néhol már üldözendővé vált.

Családunk közel 500 éve foglalkozik népgyógyászattal. Szellemi örökségünket nagyanyám, a környék javasasszonya – érezvén, hogy fogytán az ideje – rám hagyta. – „…Nincs vagyonom, csak a tudásom, aminek tán hasznát veszed. Ami fontosat tudok a világról, neked hagyom. A Jóisten teremtette az egész világot, így az embereket és a betegségeket is. De az emberek és állatok javára megteremtette a betegségeket gyógyító növényeket és egyéb dolgokat is (pókháló, pióca, csukamájolaj, méhszúrás stb.). Ezeket ismerned és használnod kell, hogy segíthess magadon és másokon.”

Szigorú tekintetű, hirtelen kezű nagyanyámtól megtanultam, hogy a gyógynövényt soha nem szabad letépni, csak ollóval, késsel levágni, s – a jövőre is gondolva – mindig kell növényt hagyni a „lelőhelyen”. Ha teljesen kiirtjuk, később már hiába keressük. Sok olyan gyógynövényt és különleges hatást ismertetett meg velem, ami még a tankönyvekben sincs leírva. Megmutatta azt is, mit mivel, és milyen arányban szabad keverni. Meséi Természet Anyáról szóltak, s arról, hogy például miért a tarackbúza levelét rágja a kutya, vagy miért bélelik a seregélyek gyógynövényekkel a fészküket. Nyári növénygyűjtő útjainkon először mindig leültünk, ő behunyta a szemét és fohászkodott Istenhez, hogy ő adjon áldást a munkánkra.

A régi javasasszonyok és füvesemberek szinte mindannyian meghaltak már, tudásukat akkoriban senki sem értékelte, föl nem jegyezte, magukkal vitték a sírba. Mi vagyunk az utolsó láncszemek, már alig néhányan, akik még emlékeznek, hogyan kell tisztelni a természetet és alázattal, hálásan fogadni mindazt, amit számunkra nyújt. A múlt szertefoszló emlékeit híven gyűjtögeti 86 éves Ladányi Jóska barátom, hogy amit lehet, megőrizzünk az utókor számára. Elődeimhez híven, az ősi tudást hét évtizedes tapasztalatommal és rengeteg tanulással tovább gyarapítottam. Ugyanakkor tudom, hogy az orvostudomány csodákra képes, és mindenkinek alanyi joga van az orvosi ellátásra, tehát szükség esetén vegyék azt is igénybe!

Öröm számomra, hogy Halász Rezső polgármesterünk óriási lelkesedéssel nyújt segítséget a környék lenyűgöző szépségét, gyógyító klímáját és értékes gyógynövénykincsét megismerni vágyóknak. Az ő támogatásával hoztuk létre utódommal, Zsuzsa lányommal a Gyógynövényházat a falu szívében (Kossuth u. 33. – tel.: 06-46-390-278, 06-30-590-4505).), ahol egész héten gyógynövényes tanácsadással, felvilágosítással várunk minden érdeklődőt, látogatót hétfőtől szombatig 8-16.30-ig, vasárnap 8-12 óráig. Gyógynövényeimhez Egyesületünkben is hozzá lehet jutni Budapesten, a Bank u. 6-ban

Késő ősztől tavaszig így 78 évesen is fáradhatatlanul járom az országot, hogy eleget tegyek a sok-sok meghívásnak. Előadásokat és rendhagyó környezetismeret órákat tartok a diákoknak gyógynövények ismeretből. Május végétől (május 22-től) augusztus végéig a hét elejét hétvégéimet gyógynövénygyűjtő túrákon töltöm, ahol sok szeretettel fogadok minden érdeklődőt, tanulni vágyót. A hétfőtől szerda estig tartó programban kirándulások, gyógynövény ismeret, gyógynövénygyűjtés, osztályozás, szárítás, teakóstolók kapnak helyet. A résztvevők szakszerű irányítással maguk gyűjthetik össze azokat a gyógynövényeket, melyekre családjuknak szüksége van, így a hétvégi kirándulás nemcsak kellemes kikapcsolódás, de hasznos időtöltés is lesz számukra, festői környezetben, a Bükkben, ahol egyébként Európa egyetlen őserdeje található.

Szabó György
(Gyuri bácsi, a „füvesember”)

Gyógynövénygyűjtő túráimról információ:
06-1/269-3359, 06-46/414-399,
www.gyorgytea.hu, www.szerviziroda.hu/belföld,
e-mail: szerviziroda@chello.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!