Keresés
Close this search box.

A tengeri algákról

//

A tenger, ahol az élet kezdődött, értékes anyagok hatalmas tárháza. 500 000 növény- és állatfaj, ebben 25 000 különböző alga, melyek közül mindössze 30 fajtát hasznosítunk.

„A tenger a sejtjeinkben él”
(P. Yves Cousteau)

A tengeri algákról

Sok évvel ezelőtt az európai tengerek mellett élő asszonyok bőrüket tengervízi fürdőkkel és friss tengeri algával ápolták. Az ilyen megfigyelések mellett az algabiológiának köszönhető új ismeretek lehetővé teszik, hogy megérthessük az algák kozmetikai hatékonyságát.

Az algák ásványokban és nyomelemekben nagyon gazdagok, mert a tenger sóit képesek magukban koncentrálni. Már a múlt század elején bizonyítást nyert, hogy ezek az aktív hatóanyagok kiválóan felszívódnak a bőrbe, elősegítve ott a különféle anyagcsere folyamatokat. Több algafajta erős jódkoncentrációja például, javítja a pajzsmirigy és egyes enzimek (pl. lipáz) aktivitását. Az algákban található C- és E-vitamin, béta-karotin, illetve a S.O.D. (szuper-oxid-diszmutáz) védelmet nyújt a bőrben képződő szabadgyökök, károsító, öregítő hatásával szemben. Az algákban megtalálható néhány nagyon fontos, a bőr számára nélkülözhetetlen zsírsav (p. arachidonsav, eikosapentonsav). Tapasztalatok alapján, ha ezek a zsírsavak egyenesen a bőrre kerülnek, hússzor hatékonyabbak, mintha a szájon át jutnának a szervezetbe.

Speciálisan három növényt gyűjtenek be az Északi-tengerből kizárólag napéjegyenlőség idején, mivel azok ásványi és nyomelem koncentrációja akkor a legmagasabb. Alacsony hőmérsékletű levegőn szárítják, durvára törik, majd összekeverik és porlasztják őket. A levegőnyomás-változás és vibráció miatt a tengeri alga sejtjei szinte felrobbannak, így szabadul fel értékes protoplazma tartalmuk. A nagyon finom, száraz, sötétbézs tónusú, tiszta tengerillatú por hatóanyag-koncentrátuma súlyának kb. 15-szörösét rejti magában. A Thalgo Mikronizált Tengeri Algapora egészségügyi és előállítási szabadalom is egyben, amely jelentősen javítja a reumás állapotokat, az ízületi gyulladást, és a bőr különféle rendellenességeit. Az algás kezeléseket ma már széles körben használják a gyógyfürdőkben, a spa-hotelekben és a thalassoterápiás központokban.

A tenger – még inkább, mint az űr – a holnap kalandját hordozza magában, és kétségtelen, hogy az emberiség jövője a még felfedezetlen mélységben fekszik.

(Forrás: Pintér Cosmetic Kft.)

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!