Keresés
Close this search box.

Az emésztés

//

Az emésztés asztrológiai elemtan szempontjából a Föld elemmel hozható kapcsolatba. A Föld ősminősége a hideg és a száraz. A Föld szimbolizálja bennünk mindazt, ami szilárd, ami létünk alapja.

A stabilitás jelei a Bika, a Szűz és a Bak. Ezek az emberek szeretik a biztonságot, a kiszámíthatóságot, mindent, ami reális és gyakorlatias. Életükben fontos a mindennapi megélhetés, az egzisztencia. Nehezen válnak meg mindattól, amit megszoktak, nem szeretik a változásokat, a spontaneitást. Amit elkezdenek, azt be is fejezik, általában becsületesek, de gyakran zárkózottak, melankolikusak.

Akikből hiányzik a Föld elem, azokra jellemző a labilitás, a racionalitás hiánya. Sokszor hadilábon állnak a pénzzel, a felelősség kérdésével, és túl későn, vagy talán sosem nőnek fel.

Akikben viszont túlteng a Föld, azok hajlamosak a szűklátókörűségre, ragaszkodásuk már korlátot jelent számukra, hajlamosak a „munka-alkoholizmusra”, olykor kényszeresek és képtelenek lazítani. Egészségügyi téren hajlamosak a meszesedésre, a kövesedésre, csontelváltozásra, pangásokra és az elhízásra.

Mindennapi táplálékunkkal a Föld energiáit vesszük magunkhoz, vagyis a földnek a víz és a fény energiával közösen létrehozott vegyületeit fogyasztjuk el. Amit a növény a Nap segítségével felhalmoz, amit a víz közvetítésével a gyökerein keresztül felszív, egy különleges vegyigyárként jelenik meg. Minden egyes táplálékunk analógiák halmaza. Például a búza, az élet jelképe Nap-növény, ilyen értelemben, mindennapi kenyerünkben rengeteg a Nap energia. A burgonya, ami szinte néptápláléknak mondható, félig Holdi, félig Szaturnuszi növény. Általában a magok jóval nagyobb, és inkább yang jellegű, tehát a Nap és a Mars energiáit tartalmazzák. Míg a cukor, és az édességek inkább a yin energiát jelképezik.

Amikor valamit megragadunk, bekebelezünk, akkor ez a Bika birtoklási analógiájában értelmezhető, ezért a száj és a torok területe a Bikához tartozik. Lenyelés után a táplálék egy csatornán, a nyelőcsövön keresztül jut a gyomorba. Ez a közvetítő út az Ikrekhez tartozik, majd a gyomor, ahol az emésztés elkezdődik, a Rákhoz, az emésztőmirigy traktus pedig a Rák és a Szűz átmenete. Maga a vékonybél, ahol a felszívódás történik, már a Szűz területe. Végül, ahol a káros és felesleges anyagok összegyűlnek, majd kiürülnek, az a Skorpióhoz tartozó vastagbél és végbél, a halál szimbóluma, amely ilyen értelemben azt jelenti, hogy mindazt visszaadjuk az anyaföldnek, amire nincs már szükségünk. Abból azonban később új élet keletkezik, és indul a szilárd anyag örök körforgása, amely testünk szintjén elsősorban a Föld jellegű elemekkel kapcsolódik.

Maga a táplálkozás tulajdonképpen a földi dolgok megélése, megértése. A külvilággal először a szánkon keresztül találkozunk, azaz az éltető ételt a szánkon keresztül vesszük magunkhoz. Igaz, hogy rögtön a szánk, az ajkaink mögött a fogaink húzódnak meg, melyekkel mint kifejezetten marsikus szimbólumokkal egyszerre magunkhoz ragadjuk a táplálékot, Azt ezt követő rágás már inkább a Szaturnusz analógiájával függ össze. A harapás és a rágás összefügg az agresszióval, és annak a megélésével. Ha e területtel valamilyen gondunk van, az fogbetegségekhez vezethet.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!