Keresés
Close this search box.

Gyógyfürdő otthon

//

A fürdőzés egyidős az emberi civilizációval. Kutatások szerint az ókor melegövi, folyam menti birodalmaiból indult világhódító útjára.

Indiában már 4000 évvel ezelőtt rituális és vallási útmutatás alapján fürödtek a szent folyókban. Egyiptomból fürdőzési hieroglifák maradtak ránk, a görög kultúrában templomfürdők, majd a rómaiaknál luxus- és népfürdők egyaránt működtek. Európában 1800-ig haszontalannak és keresztényi kegyeletsértésnek számított a fürdés. Hidegövi európai kultúrák elitje még a középkorban is inkább illatosította testét, mint sem megfürdött volna. Hazánkban a törökök honosították meg a fürdőkultúrát, a Kárpát-medence ma is híres fürdőhelyei csak ezután váltak ismertté.

A fürdés, a bőrfelülettel való anyagfelvétel és – leadás mechanizmusa ősidők óta ismert. Működési elvét Liebig ozmózis törvénye foglalja össze, azaz az oldatok áramlása a hígabból a töményebb felé irányul. (Morbid példa erre, hogy az édesvízbe fulladt ember megduzzad, a sós vízben viszonyt összeaszalódik.) A bőrön át beszívott anyagok (pl. a fürdősók ásványi anyag, zeolit és gyógynövény tartalma) ozmotikusan, közvetlenül a bőrfelület alatti hajszálerekbe, onnan pedig a vérkeringéssel mindenhová eljutnak, így gyógyító hatásuk az egész szervezetben érvényesül. Ugyanez visszafelé, ha az ásványi sós fürdők méregtelenítő hatását vizsgáljuk: a szervezetben oldott toxinok, lerakódások, felhalmozódott salakanyagok – szintén az ozmózis elve alapján – a fürdő során „kiszívódnak”. (Sós fürdő után jellemzően szomjúságot érzünk.)

A Thymus (kakukkfű) jótékony hatású bőrgombásodás, húgyúti és ízületi panaszok, illetve fáradtság, kimerültség esetén. Nem véletlen, hogy a római gladiátoroknak kötelező volt a harc előtt és után Thymus tartalmú fürdőt venniük.

Az Urtica (csalános) fürdő-filter aranyér, köszvény, reuma, isiász, lumbágó, sőt még magas vérnyomás esetén is ajánlott.

A Junglandis (dió) a bőrkiütések, pattanások, bőrgombásodás, aranyér bántalom kiváló ülőfürdője.

A Silvestris a fenyőtoboz és tűlevelek összhatásaként psoriasist, reumát és ízületi panaszokat enyhít.

A Sambucus (bodza) izzasztó hatása meghűlés, influenza esetén érvényesül.

A Quercus (tölgy) összehúzó, fertőtlenítő hatását izzadás, bőrgyulladás, ödéma, aranyér és ízületi panaszok esetén hasznosíthatjuk.

A Thetis fürdősóval, tusfürdővel és fürdő-filterekkel kényelmesen, saját fürdőszobánkban teremthetünk gyógyfürdői körülményeket. Az ozmotikus folyamatoknál az időtényező döntő jelentőségű, így a fürdősó alkalmazásánál, töltsünk legalább 20-30 percet a fürdővízben, s utána ne mossuk le testünket édesvízzel, csapvízzel, egyszerűen csak törölközzünk meg. A fürdő-filtert többször (3-4 alkalommal) is felhasználhatjuk, de az alkalmazások között tároljuk néhány liter vízben, és az időközben kioldódó anyagot öntsük hozzá a fürdővízhez.

A Thetis sós, gyógynövényes, zeolitos fürdő-filter termékcsalád nemcsak Magyarországon, de a világon is egyedülálló! Egészségvédő hatásának legkiemelkedőbb tényezője, hogy korunkban, a nagyvárosokba települt, összezsúfolódott emberiség számára a fürdőszobában teremt lehetőségeket a gyógyulásra.

Dr. Mátyás Ernő

Gyógyító Ásványok
Geoproduct Kft.
3909 Mád, Bartók Béla u. 7–9.
Tel/Fax: 06-47-348-537 vagy 06-47-348-288
Termékeink kaphatók a gyógyszertárakban és gyógynövényboltokban. Megrendelésre csomagküldő szolgálatunk egy darabot is házhoz szállít.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!