Keresés
Close this search box.

Haj, mint házi „jelzőműszer”

//

Ki ne tapasztalná olykor, hogy baj van az egészségével? Milyen jó lenne egy olyan „házi előrejelző műszer”, ami még a betegség kialakulása előtt, idejében jelezné a problémát! Nos, a haj mindenkori testi-lelki állapotunk igen érzékeny fokmérője. Szervezetünk hajunkon keresztül is üzen, sőt néha látványosan jajgat!

A hajhullás és a fejbőr betegségei valóban a szervezet segélykérő jelzései. Adott pontokon látható eltérések egy – egy szerv zavarára, méregterheltségére utalnak.

A fejtetőtől a tarkóig terjedő terület az emésztőrendszerrel analóg. Az itt tapasztalt hajhullás, ritkulás, elvékonyodás, kopaszodás, bőrpanaszok hűen tükrözik a nyombél, vékonybél, gyomor, máj és a vastagbél problémáit. Mielőtt közelebbről foglalkoznánk az emésztés során fellépő problémákkal, hasznos lenne egy pillantást vetnünk a táplálkozás szimbolikájára. Ha valakinek egy bizonyos ételre van gusztusa, abban egy egészen határozott affinitás nyilvánul meg, s ez által önmagáról mond el valamit. Az édességek és nassolni valók utáni csillapíthatatlan vágy mindig a kielégítetlen szeretetéhség jele, s azt is mutatja, hogy az illető külső elismerésre, megerősítésre vágyik.

A Crohn betegség a vékonybél gyulladásos folyamata, melynek során a haj annyira megritkulhat, hogy a fejbőr láthatóvá válik. E betegség szimbolikus üzenete, hogy építsünk ki megbízható kapcsolatokat a külvilág felé, azonban szabjuk szűkebbre és kritikusabbra a befogadás és a beengedés kiskapuját. A vastagbél gyulladásos folyamata – colitis ulcerosa – lelki értelemben harc saját magunkkal, ami súlyos veszteségekkel járó „autoagresszió”. Jelzi, hogy feladtuk önmagunkat, saját igényeinket és vágyainkat, az odaadás és a megtartás területén helytelen kompromisszumokat kötöttünk.

Az orr feletti fejbőrterület nőknél a hüvely, méh, petefészek, férfiaknál pedig a here, prosztata állapotáról ad képet. Normális esetben egy nő akkor a legegészségesebb, amikor gyermeket vár. Nem törvényszerű, hogy a várandósság a nő számára szépsége elvesztését vagy csökkenését jelentse. Ilyenkor sem tekinthető normális jelenségnek a hajhullás, a terhességi csíkok (striák), a pattanások megjelenése. Sajnos manapság igen ritkán találkozunk „normális” esettel.

Igen gyakori, hogy nők esetében a hajhullás, a hajszálak elvékonyodása, ritkulása éppen a méh vagy petefészek analóg területén tapasztalható. A páciens ilyenkor egyidejűleg valamilyen nőgyógyászati panaszról is beszámol. A szervek méregterheltségének műszeres vizsgálata ugyancsak alátámasztja, hogy ezeken a területeken – az esetek többségében – penészgomba terhelés áll fenn. Fontos tudnunk, hogy a méh, a petefészek vagy a petevezeték gombás terhelései még meddőséget is okozhatnak.

Korábbi cikkemben már hangsúlyoztam, hogy a hajképzésért felelős anyasejtek – ötszörös anyagcseréjüknek köszönhetően – már igen korai stádiumban jelzik a bajt, így érdemes odafigyelni a fejbőr minden problémájára. A tavaszi méregtelenítés időszakában, illetve a gyermekvárást megelőzően egy „hajszűrő vizsgálat” nagy segítséget nyújthat a célzott méregtelenítés, a megújulás és kitisztulás, illetve a súlyosabb problémák megelőzése érdekében.

Nőgyógyászati problémák esetében például a folyás, a ciklus rendellenességei, a krónikus gyulladások és vérzési zavarok abban a pillanatban elmúlnak, amint kitisztulnak a szervekből a penész vagy más patogén kórokozók. A gyógyulás folyamatát a haj állapota szemmel láthatóan tükrözi: a helyreállított szervek fejen lévő zónáiban megindul a hajszálak növekedése, erősödése. Áldott állapotban, illetve a szoptatás alatt is alkalmazhatunk bázikus méregtelenítő fürdőket, lábfürdőket, fejbőrápoló krémet, hajkencét a hajproblémák megoldására.

A méh mindaddig tökéletesen működik, míg a nő nőiességének teljes tudatában él. Amikor a méhszáj nyálkahártyája meggyengül, seb képződik rajta, a nő agresszívnek, erőszakosnak éli meg a „behatolásokat”, nem érzi magáénak a neki juttatott örömöket. A lázadások, lelki forrongások megnyilvánulási formája a gyulladás – legyen az akár a gyomor, a vékony- vagy vastagbél, a méh, a petefészek, vagy a prosztata területén –, mindez különösen akkor igaz, ha nem adunk, vagy adhatunk hangot elégedetlenségünknek, ha nem törekszünk a konfliktusok feloldására, hanem minden energiánkat annak eltitkolására, leplezésére fordítjuk.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!