Keresés
Close this search box.

Kismamák és az allergia

//

Az áldott állapot a nők életének egyik legkülönlegesebb szakasza, s még fokozottabb odafigyelést igényel, ha az allergiás kismama esetében e néhány hónap épp egybeesik az allergiás időszakkal.

Allergénmentes környezet
Az allergia vizsgálatok, bőrtesztek során gyakran kiderül, hogy az otthonunkban jelen lévő tényezők okozzák a legtöbb kellemetlenséget. Az allergénmentes otthoni környezetet kialakítása igen aprólékos, hosszadalmas folyamat, ám megéri, ha ezzel biztosíthatjuk a kellemetlen tünetektől mentes terhességi és szoptatási időszakot.
Az egyik fő bűnös a penészgomba, melynek kiváló táptalaja a tapétaragasztó, illetve a nedves helyiségek. A másik, a poratka, mely nem csak a padlószőnyegben telepszik meg, de kedveli a kárpitozott bútorokat és a kisbabát körülvevő szőrös vagy plüss állatokat is. Ugyancsak veszélyes lehet a házi kedvencek szőre (kutya, macska, hörcsög stb.), vagy például a papagáj tolla is.

Szénanátha
Légúti allergiásoknál túlnyomórészt a belélegzett levegő a közvetítő közeg, ezért érdemes a lakásba – hosszú-távú beruházásként – egy pollenszűrős légkondicionálót beszerezni, amely nem engedi a lakótérbe beférkőzni a veszélyes allergéneket. Allergiás időszakban sajnos mellőzni kell az erdei-mezei sétákat is.
Gyógykezelésnél nem jöhetnek szóba a szájon keresztüli tabletták, hiszen kiürülhetnek a tejjel, viszont igen eredményesen visszaszoríthatók a tünetek helyi kezeléssel (orr- és szemcsepp, orrkenőcs, inhalátor stb.). Emellett kiegészítő kalcium-bevitel is ajánlott.

Asztma
Asztmás kismamáknak fokozottan kerülniük kell az allergéneket, provokáló anyagokat (pl. dohányfüst). A súlyos asztma fokozott veszélyt jelent a terhesség alatti és szülés körüli komplikációk tekintetében. A nem, vagy rosszul kezelt asztma kockázata a magzatra nézve sokkal nagyobb, mint az asztma ellenes gyógyszerek alkalmazása, mivel az anyai vér oxigéntartalmának csökkenése révén a magzati vérbe is kevesebb oxigén jut, ami hátráltatja a magzat növekedését, rontja életesélyeit, s alacsony születési súlyhoz vezet. Természetesen szájon keresztül csak a mással nem helyettesíthető gyógyszereket célszerű adagolni.

Ételallergia
A terhesség és a szoptatás alatt fokozottan kerülni kell azokat az ételeket (leggyakrabban a tejet és a tojás), melyekre az anyuka érzékenyen reagál, így csökkentheti gyermeke jövőbeli ételallergiára való hajlamát. A kisbaba fejlődése érdekében a naponta bevitt fehérje mennyiségnek el kell érnie a 100 grammot, melyet az anyuka számos növényi táplálékkal, illetve baromfi hússal, hallal is biztosíthat.

Dohányzás
Figyelem! Még a „passzív dohányzás” is súlyos károkat okozhat a terhesség és szoptatás alatt, mind az allergiás kismama, mind pedig gyermeke egészségében. A baba fokozottan hajlamossá válhat a különféle allergiás megbetegedésekre!
A gyermek későbbi allergiás betegségeinek esélye jelentősen csökkenthető a csecsemőkori anyatejes táplálással. Azonban sok allergia elleni gyógyszerről még nem bizonyított, hogy milyen mértékben jut az anyatejbe, így lehetőség szerint ajánlott más, alternatív gyógymódokat igénybe venni.

Dr. Pálffy Márta
www.allergiakozpont.hu

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!