Keresés
Close this search box.

A „hiperaktív” gyermek

//

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány kutatómunkája során feltárta, hogy a hiperaktívnak, figyelemzavarosnak nevezett gyermekeknek adott pszichiátriai szerek számos mellékhatást és függőséget okozhatnak. A hiperaktivitás nem betegség, hanem tünet, ezért minden esetben fel kell tárni az okot, és azt kell kezelni.

A „hiperaktív” gyermek

Ma az USA-ban több mint 8 millió gyermek szed tudatmódosító pszichiátriai szereket, de Ausztráliában is 34-szeresére nőtt a gyermekeknek felírt serkentők mértéke az elmúlt 20 évben. Nagy-Britanniában 1992 és 2000 között e téren a növekedés 9200%-os (!) volt, ráadásul már kisgyermekek, köztük 18 hónaposak is kaphatnak veszélyes tudatmódosító szereket. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének jelentése szerint 2000-ben Európában a legmagasabb arányban Svájcban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Németországban és Belgiumban fogyasztottak metilfenidátot (a hiperaktivitásra leggyakrabban felírt pszichiátriai szert). Magyarországról nem áll rendelkezésünkre hasonló hivatalos statisztika, azonban számtalan visszajelzést kapunk azoktól a szülőktől, akik már tapasztalják gyermekeiken a gyógyszerezés káros hatásait.

Nem létezik olyan tudományos vizsgálat, kutatási eredmény, amely igazolná a hiperaktivitás, figyelemzavar „agyi betegség”, kémiai egyensúlyzavar voltát, a pszichiátria mégis a tüneteket elnyomó, tudatbefolyásoló „drogok” alkalmazását látja legfőbb megoldásnak. Orvosi tanulmányok szólnak arról, hogy többek között különféle allergiák, túlzott édességfogyasztás, élelmiszer-adalékanyagok, gombák, vírusok, vitaminhiány, valamint olyan fizikai betegségek is okozhatnak hiperaktivitást, melyeket még nem diagnosztizáltak, így kezeletlenek maradtak.

Az Alapítvány egy ingyenes tájékoztató kiadvánnyal kívánja segíteni a hiperaktív gyermekekkel foglalkozó szülőket, nevelőket, egyéb érintetteket, melyet szívesen az érdeklődők rendelkezésére bocsát.

Forrás és info:
Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány
1461 Bp.Pf. 182., Tel.: (1) 342-63-55

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!