Keresés
Close this search box.

Aloé Vera – a csodanövény

//

Az aloé vera, mint napjainkban is világszerte használt univerzális gyógynövény, kiállta az idők próbáját. Több ezer éves múltra tekint vissza népgyógyászati felhasználása. Az egyiptomiak a halhatatlanság növényeként emlegették, egyike volt a fáraóik mellé temetett kultikus temetési ajándékoknak.

Az aloé gyógyító hatását az osi India, Kína, Görögország, de még a római társadalom is ismerte. Hagyományosan sebek gyógyítására, viszketések, duzzanatok enyhítésére, illetve gyulladás gátló és antibakteriális szerként használták.

Bár az aloé vera a liliomok családjába tartozik, külso jegyeit tekintve inkább a kaktuszhoz hasonlít. Kövér, húsos levelei tartalmazzák azt az áttetszo gyógyító gélt, melynek 96%-a víz, a maradék 4% pedig 75-féle értékes hatóanyagot tartalmaz, köztük A-, B-, C-, E-vitamint, kalciumot, aminosavakat a fehérje felépítéséhez, valamint az emésztőrendszer számára értékes enzimeket.

A több mint 240 fajta aloé közül csak 3-4-nek van gyógyító hatása, legkiemelkedőbb közülük az Aloe Vera Barbadensis, amely Ázsia, Európa és Amerika forró, száraz területein él.

Külső alkalmazása

Az aloé egyik fő alkalmazási területe a különbözo bőrsérülések (vágás, horzsolás, sebek, sebhelyek, felfekvés, könnyebb égés, enyhe napégés, rovarcsípés) és bőrbetegségek (akne, pattanás, gomba, csalánkiütés, sömör, ekcéma) enyhítése, a gyógyulási folyamat lerövidítése. Baktérium- és gomba ellenes hatásán túl külsőleges kezelés esetén javítja a kezelt bőrfelület véráramlását is, így ugyancsak eredményes hajhullás és korpásodás esetén. Emellett serkenti a bőr öregedési folyamatát és a ráncosodást késleltető kollagén termelését. A bőr négyszer olyan gyorsan szívja magába az aloét, mint a vizet, így könnyebben tudja felvenni a nedvességet és a növény tápanyagait.

Belső használat

Az aloé vera gél segíti az emésztést és a tápanyagok felszívódását, serkenti a hasnyálmirigy működését, ezzel a vércukorszint szabályozását, növeli az energia termelést, javítja a májfunkciót, a szív és érrendszer állapotát, illetve az immunrendszer működését. Allergia esetén, főként évszakváltáskor, amikor immunrendszerünk kissé instabil állapotba kerül, érdemes felvérteznünk magunkat napi 3×2 kanál aloé lével az étkezések előtt.

Az emésztés és kiválasztás egyensúlyban tartására vegyünk be egy evőkanál aloé vera gélt reggel éhgyomorra. Az aloé segít kitisztítani a méreganyagokat a szervezetből, segít szájszag, fogfájás (átmenetileg!), gyomor- és bélhurut, vastagbélgyulladás, illetve még egy sor emésztőrendszeri probléma esetén. Az aloéban a gyulladás gátló zsírsavak lúgosítják az emésztő nedveket és megelőzik a túlsavasodást, az emésztési zavarok általános okát.

Mivel az aloé tisztítja a szervezetet és segíti a máj működését, belsőleg alkalmazva is hasznos a bőr számára. Napi egy-két evőkanál aloé vera fogyasztásával fiatalossá és egészségessé tehetjük bőrünket, és egész szervezetünket.

Forrás: TMinfo

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!