Keresés
Close this search box.

Árvíz, belvíz, kullancsveszély!

//

Idén az árvízzel sújtott területeken kívül még további 250.000 hektár állt, vagy áll belvíz alatt. A víz levonulta után buja növényzet sarjad, amely az erdei- és mezei állatok számának ugrásszerű szaporodását eredményezi, ez természetesen a kullancsok számát is logaritmikusan növeli.

Az erdei-mezei állatok közül főleg a kisrágcsálók, rigók, pelék, sünök a fenntartói, hordozói a kullancs terjesztette agyvelő- és agyhártyagyulladás vírusának, a Lyme-kór baktériumának, valamint a kutyák babeziozisát okozó vérélősködőjének. Ezen állatok nagy számuk miatt fokozott veszélyt jelentenek. Napjainkban már nemcsak az erdők-mezők, hanem a közparkok és a kertek is kullancsveszélyt jelentenek országszerte.

Tudnunk kell, hogy a kullancs elleni védőoltás sorozat nem a kullancs csípése ellen, hanem a főként a Dunántúlon és az Északi-középhegységben, minden ezredig-tízezredik kullancs által terjesztett legveszélyesebb vírusos betegség, az agyvelő- és agyhártyagyulladás ellen véd. Semmilyen védelmet nem jelent azonban a sokkal gyakoribb Lyme-kór ellen, melyet minden 2-5. kullancs hordoz az ország teljes területén, illetve a Tibola ellen, amely szintén kullancscsípés következtében fellépő gyulladás, és ugyancsak antibiotikumokkal gyógyítható.

A természetbe induláskor vegyünk fel könnyen ellenőrizhető ruházatot, tartsunk fél óránként kullancs vizitet. Fújjuk be magunkat főleg a nyaknál, csuklónál, deréknál és a bokánál a gyógyszertárakban kapható kullancsriasztóval.

Az esetlegesen eltávolított kullancsot ne dobjuk el, tegyük hűtőbe, mivel már lehetőség van a gyógyszertárakban kapható kullancsbeküldő egységcsomagokkal a kullancs megvizsgáltatására. Erről részletek a www.kullancsinfo.hu honlapon olvashatók.

Dr. Kapiller Zoltán
a Kullancsszövetség elnöke

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!