Keresés
Close this search box.

Ha a Haj, nyaral

//

Végre kihevertük a tavaszi hajhullást, s a várva várt nyári napfény és a hűsítő víz hatására testünk-lelkünk felüdül, megtelik éltető energiával, vajon hajunk is ennyire élvezi a nyaralást?

Az egészséges hajat fedő szarulemezkék (kutikulák) szorosan illeszkednek egymáshoz, felszínük sima, ezért a haj egészségesen fénylő, tapintása selymes, nem kócolódik, a hajszál mélyebb rétegei védettek a nedvesség-vesztéstől.

A hajszálakat azonban nap mint nap káros külső hatások érik. Gondoljunk csak a szennyezett levegőre, a vegyszerekre, festésre, szőkítésre, dauerolásra, a forró hajszárítóra, sütővasra, a hajformázó anyagokra, a türelmetlen, durva fésülésre. Nyáron ezekhez adódik még az ultraibolya-sugarak károsító hatása. A napfény – a szőkítéshez hasonlóan – a haj fehérjéinek bontásával puhítja fel a kutikulákat. Kifakítja a hajat, a hajszál vizet veszít, kiszárad, a hajvégek felrostozódnak, a haj törékennyé válik. A strandok vizének klórja, a tengervíz ugyancsak megviseli a hajat. Nyaralás után előfordul, hogy a napi tengeri fürdőzés után alaposan le nem öblített, ki nem fésült haj teljesen kezelhetetlenné, fésülhetetlenné válik, a hajszálak annyira kiszáradnak, összekapaszkodnak, hogy szélsőséges esetben már csak az olló segít.

Hajtippek nyárra:

A bőr univerzális védőszerv. Nemcsak a hőmérséklet szabályozásában, a kórokozókkal szembeni védelemben van nagy szerepe. Nagyrészt a bőrben érnek a T-limfocyták: a bőr szerkezete hasonlít a csecsemőmirigy (timusz) szerkezetéhez. A bőr ápolása, a bőrön keresztüli beavatkozás, tehát igen nagy jelentőségű az immunrendszer erősítésénél, támogatásában a betegségek elleni küzdelemben. A bőrápolás az immunrendszer ápolását is jelenti.

A hajápolás belsőleg az étkezéssel kezdődik! Majd az emésztéssel, a kiválasztással, a méregtelenítéssel folytatódik. Ha testünk nem jut elegendő tápanyaghoz biztosra vehetjük, hogy hajunk, körmünk is jelzi ezt. A szervezet elsavasodása – a hibás táplálkozástól, a nem megfelelő folyadékfogyasztástól stb. –, a méreganyagok felhalmozódása (nehézfém, gyógyszerek, vegyszerek) lehetnek még rongáló tényezők.

Táplálkozási tanácsok: vitaminban, ásványi anyagokban gazdag táplálkozás; teljes kiőrlésű gabonák, zöldségek, gyümölcsök. Lehet hetente egy gyümölcsnapot tartani, amikor egész nap csak egyféle gyümölcsöt és folyadékot fogyasztunk. A fehérjeszükségletet kis zsírtartalmú forrásból kell fedezni, hal, baromfi, hüvelyes – gabona. 1,5–2 liter szénsavmentes víz fogyasztását javaslom.

Jó tanácsok:

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!