Keresés
Close this search box.

A stressz, mint hajpusztító

//

Egy éve erősen hullik a hajam, mennyisége már a harmadára csökkent. Sok helyen kértem már segítséget. Néhányan hormonális rendellenességre gyanakodtak, de – negatív laborleleteimet látva – a többség szerint a stressz az oka. De hiszen én nem is vagyok stresszes! – hallom nap, mint nap pácienseim kísértetiesen egybehangzó panaszát.

A stressz, mint hajpusztító

Tökéletesen jól vannak, nincs semmi panaszuk, elképzelésük sincs, mi lehet a hajhullás oka, pedig egy darabig lelkesen használták a különféle hajszeszeket, szedtek sokféle hajszépség-vitamint, de hiába, így aztán feladták.

Hajas fejbőrükön tapasztalható relatív ritkulásból, a hajszálak bizonyos fejbőrterületen létrejött elvékonyodásából, a vesék működési nehézségeire következtetek. Magamban arra gondolok, talán nem isznak elég folyadékot, vagy relatíve sok sajtot, tejterméket, húst fogyasztanak, de az is lehet, hogy valamilyen párkapcsolati problémát, feldolgozatlan negatív emléket jelez szervezetük. A beszélgetés során közelebb kerülünk a kiváltó okok megismeréséhez.

A fejbőr erei a dohányzás, a rossz táplálkozás, a gyógyszerek – tehát a savas támadások – hatására szemmel láthatóan károsodnak. A negatív érzelmek, így a stressz is savasítják a szervezetet, nehezítve ezzel a vesék munkáját, melyek egyik feladata a sav-bázis egyensúly szabályozása.

A legtöbb ember észre sem veszi, hogy feszült a fejbőre. Egy fejmasszázs során azonban rájöhet erre, amikor „saját bőrén” érzi a különbséget a feszült és az ellazult állapot között. A tartósan feszült fejbőr fakó, fehéres, esetleg szürkés. Csökken a hajtüszők alján lévő anyasejtek vér- és oxigénellátása. A tüszőszinti tápanyaghiány miatt a hajhagymák alultápláltak, emiatt létrejön a hajhullás, elvékonyodás vagy ritkulás.

A terápia során nem ragadhatunk le a tüneteknél, hiszen minden betegség kialakulásának kezdete a bennünk megjelenő gondolat, amely igen sokféle lehet. Gondolataink érzelmeket gerjesztenek, melyek, ha negatívak, energetikai elváltozásokat, egyensúlytalanságot eredményeznek. Ez funkciózavarok (fejfájás, szédülés, puffadás, székelési és savképződési zavarok, köhögés, stb.) megjelenéséhez, hosszabb távon pedig a struktúra, a szöveti szerkezet átalakulásához (gyomorfekélyhez, sipolyhoz, daganathoz, stb.) vezethet.

Tapasztalatból tudom, hogy a fejbőrön – mint mikro-területen – keresztül az egész szervezet kezelhető, az immunrendszer is javítható, hiszen maga a bőr egy univerzális védőszerv. A hajas fejbőr speciális kezelésével vissza lehet hatni a szervekre ugyanúgy, mint a lelki állapotra, a hangulatra, csökkentve ezzel a stressz általános és szervekre irányuló negatív hatását. Belső szerveinkről nincs tudatos tapasztalatunk. Ám ha naponta belepillantunk a tükörbe, átmasszírozzuk fejbőrünket, s közben megfigyeljük, hogy hol fáj, hol érzékeny vagy viszket, hol jött ki egy-két pattanás, hol szárazabb a fejbőr, melyik területen „fáj a hajunk”, esetleg hullik, vagy ritkul ki rövid időn belül, esetleg hol vékonyodnak a hajszálak, vagy áll le a növekedés, máris értékes információhoz jutottunk a korábban közölt skalptérkép segítségével

Figyelem! Ne elégedjünk meg olyan külső kezeléssel, amely pusztán a hiányokat pótolja, kizárólag a felületen szemmel látható tüneteket kezeli, mert a legtöbb esetben nem hozza meg a várt eredményt!

A lelki stressz, vagyis az érzelmi problémák kiderítésében és megoldásában segítséget nyújthat az egyes szervek toxikus terhelésének mérése, a skalpdiagnosztika segítségével a test jelzéseinek megfejtése, a stressz következtében kialakult funkciózavarok feltérképezése, illetve a test szerte kialakult energetikai blokkok, keményedések érzékelése és feloldása, csak ez után következhet a személyre szabott, holisztikus belső terápia összeállítása.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!