Keresés
Close this search box.

Figyelem – memória – energia

//

Manapság a legtöbb ember túlhajszolt. Csoda hát, hogy mindenki fáradt és gyakran szétszórt? Mégis mit tehetnénk, hogy jól tudjuk koncentrálni, javuljon memóriánk, és energiaszintünk is magasan szárnyaljon?

Figyelem – memória – energia

A titok egyik nyitja a hatékony pihenés elsajátítása. A világ legrangosabb orvosi egyetemén, a Harvardon dolgozó Herbert Benson és munkatársai mélyen ellazult emberek élettani paramétereit vizsgálták. Kiderült, hogy 20 perc lazítás nagyjából annyi feszültséget (stresszt) vezet le szervezetünkből, mint amennyit kb. 4 órányi alvással érhetünk el. Érdemes tehát elsajátítanunk a relaxáció valamelyik egyszerű, számunkra leginkább közelálló módját. Az agykontrollal például a stresszoldás mellett a problémamegoldás egyfajta, igen hatékony eszköztárának is birtokába juthatunk.

A titok másik nyitja: az agy és a test rendszeres tornáztatása. Utóbbi, vagyis a napi testmozgás fontossága immár közismert, ám az agytorna jelentősé ge sokkal kevésbé. Tudok olyan 105 éves budapesti néniről, aki tökéletesen el tudja még látni magát. Mi a titka? Évtizedek óta rendszeren kártyázik. Kutatók kimutatták, hogy az agy meglepően hasonlóan viselkedik az izomzathoz. Ha nem mozgunk, izmaink elsatnyulnak, a szellemi tétlenségtől pedig csökken az agysejtek közti kapcsolatok száma, míg rendszeres agytréning hatására nő! Érdemes hát olvasni, keresztrejtvényt fejteni, sakkozni, kártyázni, verset tanulni stb.

Próbáljon ki egy szórakoztató elmetornát memóriájának javítására! Válasszon ki egy jól ismert útvonalat, például annak a busznak a megállóit, amellyel gyakran utazik. A vásárolni vagy intézni valók listáját ne írja fel papírra, hanem képzeletben – minél viccesebb, furcsább módon – kapcsolja össze az ismert útvonal egy-egy pontjával. Ha például a cipészhez kell mennie a megtalpalt cipőjéért, és az első buszmegállóban történetesen egy szobor áll, akkor képzelje el az ismerős cipészt, amint a szoboralak nyakában ülve éppen az Ön cipőjét kalapálja. Azért, hogy ne felejtse el kiváltani anyósa gyógyszereit, képzelje el, hogy a második buszmegállónál a parkban vagy épp a játszótéren fehér köpenyes gyógyszerészek hatalmas Cavinton tablettával fociznak. Bár igen abszurd jelenetek ezek, de minél szokatlanabb képekben társítja útvonala egyes pontjait a megjegyzendő dolgokkal, – meglepő módon – annál könnyebben fog emlékezni teendőinek akár hosszú listájára is. Jó játékot!

dr. Domján László

Szeptemberi agykontroll
tanfolyamok:
BUDAPEST: szept. 9-10., 16-17.
(dr. Domján László)
GYŐR: szept. 23-24., 30., okt. 1.
(dr. Domján László)
MISKOLC: szept.30.-okt. 1., 7-8.
(Domján Gábor, Domjánné Harsányi Katalin, dr. Kígyós Éva).
Ingyenes ismertető előadás: szept. 19. 17 óra
A cikk témájához kapcsolódik
A tökéletes memória c. hangkazettánk.
További info: www.agykontroll.hu, 06-1/488-0118

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!