Keresés
Close this search box.

Gránátalma a rák ellen

//

A gránátalmát (Punica granatum) Ázsiában és a Közel-Keleten évezredeken át nagy becsben tartották spirituális és egészségügyi szempontból egyaránt. Már az ókorban is szellemi-testi erősítő élet-elixírként tisztelték.

A Wisconsin Egyetem (USA) kutatói kimutatták, hogy a gránátalma gyümölcsének kivonata képes meggátolni a bőrrák kialakulását kísérleti állatokon. Egy másik kutatás szerint a gránátalmából kivont anyagok jelentős védőhatást fejtenek ki a prosztatarák, illetve humán rákos emlősejtek ellen. A tumorellenes hatásért a gránátalma egyik polifenol komponense, az ellagsav felelős. A gránátalmában az ellagsav egy cukorféléhez, a glükózhoz kötődik. A rákos sejtek körülbelül 15-ször annyi glükózt fogyasztanak el, mint más sejtek, így sokkal nagyobb adag ellagsavhoz jutnak.

1. Az ellagsav megállítja a rákos sejtek osztódását
A dél-karolinai egyetem Hollings Rákkutató Intézete 500 méhnyakrákos beteg bevonásával végzett, 9 évig tartó kísérletsorozata során megállapították, hogy az ellagsav 48 órán belül megállítja a rákos sejtek osztódását, 72 órán belül pedig apoptózist (normál sejthalált) idéz elő. Ugyanezt figyelték meg mell-, hasnyálmirigy-, nyelőcső-, bőr-, vastagbél- és prosztatarákos sejtekben is.

2. Az ellagsav elpusztítja a rákos sejteket
Az egészséges sejtek életciklusa kb.120 nap, majd az apoptózissal normálisan elhaló sejteket a szervezet új, egészséges sejtekkel pótolja. Ezzel szemben a rákos sejtek nem halnak el, hanem gyors osztódással szaporodnak. Laboratóriumi vizsgálatok során az ellagsav a rákos sejteknél úgy váltotta ki a normál sejthalált, hogy az egészséges sejteket nem károsította.

3. Az ellagsav gátolja a rákos sejtek kialakulását
Dr. Glen Halvorson kutatási eredményei szerint az ellagsav a rákkeltő anyagokhoz kapcsolódva megakadályozza, hogy azok a DNS-hez kötődjenek, és mutációval tumor keletkezzen. Egy másik elmélet szerint az ellagsav időlegesen a DNS-hez kötődik, megvédve azt a szabadgyökök károsító hatásától.
Jelenleg a rák kezelésében az ellagsavat általában nem önmagában, hanem más kezelési módokkal együtt alkalmazzák. Ugyanakkor tudnunk kell, hogy magában a gránátalmában is találhatók olyan flavonoidok, melyek csökkentik a tumor környékén történő érképzést – az angiogenezist -, így hozzájárulnak a daganat csökkentéséhez.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!