Keresés
Close this search box.

Stresszkoszt

//

Alapszabály: ideges, fáradt, dühös ember ne egyen!!!

Tehát a reggeli: teljes őrlésű gabonából készült péksütemények, tészták, pirítós kenyér, lágytojás, olajos hal. Cukorbetegek zöld kaprot is egyenek!
Szükségesek az epehólyag ürülését segítő zsiradékok is – 2/3 növényi olaj (tökmagolaj), 1/3 állati zsiradék (libazsír, kacsazsír). A legújabb kutatások szerint, ha kizárólag növényi olajat fogyasztunk, gyengítjük immunrendszerünket és fokozzuk a gyulladás-készséget.

Ebéd: olajos magvak és hüvelyesek (pl. bab, borsó, lencse), hántolatlan gabonákból készült kásák (pl. köles, hajdina) a biológiailag aktív anyagok és a magas ásványi anyag tartalom (főleg a B-vitamin csoport, a görcsoldó hatású magnézium, és a stressz esetén elengedhetetlen cink) miatt. Fogyaszthatunk halat, szárnyasokat, és a B12 vitaminban és kobaltban gazdag májat is.
Tilos azonban: minden savasító, könnyen oldódó szénhidrát (pl. cukor, sütemény), a nehezen emészthető fehérjék (sajt, disznó- és marhahús) és a kávé!

Vacsora: a nap utolsó 1/3-ában már nincs szükség roboráló táplálékra, szénhidrátra, fehérjére, csak a bélmozgást segítő, a bélflórát tápláló jó minőségű élelmi rostokra, lúgosító leveles zöldségekre, salátákra, ezekből viszont bőségesen ehetünk. Együnk korán, még 18 óra előtt, mert a késői vacsora után rosszul alszunk, nincs rendes emésztés, csak erjedés, ezzel összefüggő rossz oxigén ellátás, így reggel fáradtan, fejfájósan ébredünk.
Ha napközben nem ettünk rendesen, és este későn, farkaséhesen, leesett vércukorszintünk miatt ingerülten térünk haza, akkor se faljuk fel az egész hűtőt! Ne együnk, mert azzal többet ártanánk szervezetünknek, mintha kihagynánk a vacsorát! Pár korty tokaji aszú, vagy egy jó vörösbor, esetleg egy pici konyak, vagy egy kocka keserű csokoládé, esetleg pár szem szőlőcukor, vagy egy kiskanál méz – sokáig a szájban tartva, hogy onnan szívódjon fel – s máris rendeződik a vércukorszint, helyre áll a nyugalom, jöhet az alvás.
Ha mégis ragaszkodnánk a vacsorához, a stresszoldó „aperitive” után negyed órával egy tányér meleg levessel nyugtassuk meg gyomrunkat.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!