Keresés
Close this search box.

Természetes eredetű anyagok az onkológiában – 4.

//

A „Természetes eredetű anyagok az onkológiában” munkacsoport 2002-ben alakult meg a Kecskeméti Onkoradiológiai Központban. A szakemberek célja, hogy segítséget nyújtsanak az onkológiai kezelés előtt, alatt és után alkalmazható komplementer kezelésekhez, valamint a végstádiumú betegek élettartamának növeléséhez, életminőségének javításához, hiszen a daganatos betegeknek más és más természetes anyagokra lehet szükségük életútjuk különböző szakaszaiban. Dr. Boda Éva, a munkacsoport titkára lapunk onkológiai rovatának rendelkezésére bocsátotta az eddig megvizsgált készítményekről összeállított tanulmányt, melynek ez alkalommal a 4. részét tárjuk olvasóink elé.

Celladam
20 éve szabadalmazott készítmény, azonban az OGYI által még nem engedélyezett. Csepp, kúp és injectiós formája létezik. 16 komponensű gyógyhatású molekula, a prevenció korai időszakában, de előrehaladott állapotban is fékezi a folyamatok progresszióját. Fájdalomcsillapító hatást is tulajdonítanak neki. Antiproliferatív hatását a szervezet és a rákos sejtek közötti kommunikációs kapcsolat helyreállításával valósítja meg. A celladam-teszt a rákos sejt és a szervezet között megbomlott egyensúlyt jelzi. Tudományos alapossággal igazolt klinikai eredmények még nem állnak rendelkezésre.

Fehér fagyöngy
Onkológiai alkalmazásában kiemelhető szaponin tartalma, ezen kívül szívre ható polipeptidet, kolint, acetilkolint és gyantát tartalmaz. Daganatos betegségekben citosztatikus hatása miatt javallják. Tudományosan igazolt vizsgálati eredmények jelenleg még nem állnak rendelkezésre.

Flavin
Legfontosabb összetevői a resveratrol és 12 flavonoid (például krizin, galanin, apigentin, luteolin, fizetin, kvercetin, heszperidin). Anticianidin tartalma is jelentős. Ezen összetevőket környezeti ártalmaktól védett területről gyűjtött gyümölcsökből vonják ki. A resveratrol, mint növényi immunanyag a daganatsejt szaporodást és metasztázist gátló hatású, a neovaszkularizációt antiangiogenetikus hatással éri el. A resveratrol és a kvercetin a szájüregi hámeredetű karcinómák növekedését gátolta kísérletes körülmények között, ezen kívül kemopreventív hatású is volt.

A flavonoidok élettani hatásait korábban már ismertettem. A resveratrol esetében azonban onkológiai szempontból ki kell emelnünk annak antioxidáns és mutáció ellenes hatását. Táplálék-kiegészítőként törzskönyvezett készítmény. Étvágyat, közérzetet javító hatása ugyancsak észlelhető. Onkológiai betegeken való alkalmazásáról tudományos igényű vizsgálat még nem áll rendelkezésre, de betegmegfigyelések jelenleg is folynak.

A kínai gyógyászatban 2000 éve sikeresen használt immunerősítő, gyomor-bélrendszeri rendellenességeket gyógyító hatású természetes készítmény. A benne található poliszacharidok révén immunerősítő, rákos megbetegedések kemoterápiás kezelése során fellépő mellékhatásokat csökkenti. A benne található nukleotidokról trombózis ellenes hatás igazolódott. Terpenoid tartalma révén antiallergiás és gyulladáscsökkentő hatású.
Egyéb biológiailag aktív anyagok is megtalálhatók benne. Alkalmazható: a megelőzésben, valamint aktív onkológiai kezelések mellé adva a mellékhatások csökkentésére, az immunrendszer erősítésére, a tünetek mérséklésére, továbbá roborálásra. A gomba spórakészítmény hatékonyabbnak bizonyul, mint a gombatestből készült.

Macskakarom
Perui gyógynövény, melynek főbb hatásai farmakológiai vizsgálatokkal igazoltak. Immunstimuláns hatását T-limfocita proliferációt, valamint IL-1 és L-6 termelést fokozó, illetve antioxidáns tulajdonsága eredményezi. Tumor-gátló hatását antimutagén és TNFalfa csökkentő, apoptózist indukáló tulajdonsága is magyarázza. COX-2 gátlása révén hatékony gyulladáscsökkentő. Kinozasav glikozid tartalma révén vírusellenes hatással is bír. Fenti tulajdonságai révén daganatos betegségekben való alkalmazása során megfigyelték direkt tumor gátló hatását, ezen felül anorexia szindrómában is kedvezően alkalmazható, mint étvágy- és közérzetjavító. Prosztata karcinómás betegekben PSA (Prosztata Specifikus Antigén) szint csökkenést okozott. Ugyancsak csökkentette myeloma multiplexes betegek esetében a kóros fehérje-szaporodását.
Sajnos tudományos alaposságú vizsgálat csak gyulladáscsökkentő hatásának vizsgálatára történt randomizált formában Indometacinummal összehasonlítva. A vizsgálat igazolta a macskakarom Indometacinummal azonos gyulladáscsökkentő hatását, de toxicitása messze jobbnak bizonyult. Folyamatban van onkológiai indikációkban való randomizált placebo kontrollos vizsgálatok elindítása, melyekben a kemo- és sugárkezelések mellékhatásait csökkentő tulajdonságát, továbbá az előrehaladott daganatos betegségekben életminőséget javító, élettartamot növelő hatását is vizsgálnák. Ezen vizsgálatok a standard hatóanyag tartalmú Macskakarom tablettával történnek.

Manna-Rax
Táplálék kiegészítőként forgalmazott készítmény, amely organikusan termelt gabonából és bio-anyagokból speciális csíráztatással készített élő anyag. Gyakorlatilag minden nyomelemet és vitamint tartalmaz. A Manna-Rax hordozója azoknak a bio-fotonoknak, amelyek ma már kimutathatóan az univerzális életerő szinonimái. Ezt a misztikus eredetű őserőt igyekszünk kíméletes módon bevinni alap élelmiszereinkbe. A természetes úton nyert optimális szinergikus állapot egyedülálló a ma ismert vitamin és természetgyógyászati készítmények között. Mindezek alapján a holisztikus gyógyítás egyik optimális eleme lehet. Ezzel a készítménnyel megvalósítható lehet Hippokratész kívánsága: táplálékunk legyen az orvosságunk. Magas polifenol tartalma miatt onkológiai használhatósága az Avemarhoz hasonló lehet. Kis számú klinikai megfigyelés történt a kemoterápiás kezelésben részesülő betegeknél. Étvágyat fokozó, közérzetet javító hatása számottevő volt, néhány esetben a laboratóriumi paraméterek is javultak, a kemoterápiás kezelések mellékhatását is kedvezően befolyásolta. Általános roboráló, vitamin és nyomelem pótlóként por és pép formájában is alkalmazható, íze nem kellemetlen. Tudományos alaposságú eredmények még nem állnak rendelkezésre.

Ginseng-gyökér
Szaponin és ginzenozid glikozid tartalma, illetve cukor komponensei révén tonikumként és afrodiziákumként ismert. Vitaminokkal együtt adva roborálóként alkalmazzák. Daganatos betegségek esetén mindez kihasználható a kezelések alatt és után is. Legjobb a koreai ginseng.

Facebook
WhatsApp
Email

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!

Iratkozzon fel a ParaMedica hírlevelére!